tag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post333009016490761446..comments2024-03-14T09:06:18.715+02:00Comments on Valtsun terveysblogi: Miten pääsisimme yhteisymmärrykseen terveysasioissa, osa II: Terveysguruja, asiantuntijoita, asiavirheitäVladimir Heiskanen (Valtsu)http://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-55512427324437678572018-08-24T22:07:04.161+03:002018-08-24T22:07:04.161+03:00Hei Anonyymi,
Tuossa on kiinnostava näkökulma. M...Hei Anonyymi, <br /><br />Tuossa on kiinnostava näkökulma. Mikäli voisit vielä tarjota näille väitteille (erityisesti vikalle väittämälle AHA:n päätelmästä) jonkinlaisen perustelun tai lähdeviitteen, niin olisi mukavaa ja uskottavuuskin kasvaisi. 8)Vladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-53147881830716603732018-08-21T14:27:34.933+03:002018-08-21T14:27:34.933+03:00Kiitos Valtsu monipuolisesta katsantokannastasi! M...Kiitos Valtsu monipuolisesta katsantokannastasi! Muutama asia jää kuitenkin vähällä huomiolle myös sinulta ja monelta muulta. Suoliston mikrobiomin merkitys ravintoaineden käsittelyssä ja matala-asteisen tulehduksen taustalla. Erittäin vähälle huomiolle on jäänyt veren ja ravinteiden kuljetusjärjestelmän säätely. Mikroverenkierron vasomotion(miten se toimii) ja miksi oma typpioksidituotanto vähenee iän myötä. Onko sillä merkitystä sydän-ja verenkiertoelimistön sairausten taustalla. Mikroverenkierrosta ei ole Suomessa vielä yhtään laadukasta tieteellistä tutkimusta tehtynä. Pidän sitä hiukan omituisena. Maailmalla tehdään 700-800 tutkimusta vuosittain mikroverenkierrosta, sen jälkeen kun American Heart Assosiation päätyi loppupäätelmään, että kaikkien kroonisten sairauksien taustalla on "small vessel desease".Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-41396401882773345562017-01-01T16:42:37.450+02:002017-01-01T16:42:37.450+02:00"Miten pääsisimme yhteisymmärrykseen terveysa..."Miten pääsisimme yhteisymmärrykseen terveysasioissa."<br /><br />Kunpa nyt olisi jotain keskustelua endokrinologien ja puolen miljoonan vajispotilaan välillä. Varsinkin kaksi naisendoa on julkisuudessa perusteellisesti munannut itsensä ja muutkin tyytyvät vain norsunluutornistaan julkistamaan "suosituksia", jotka eivät kestä mitään päivänvaloa. Uudemmalla potilasjärjestöllä tuntuu olevan kielitaitoa ja biokemian asiantuntemusta ja voimia alan tutkimusraporttien seurantaan. <br /><br />Uusin hyökkäys kunnollista hoitoa vastaan oli vuoden 2016 ensimmäisessä Duodecim-lehdessä, sisältäen runsaasti perättömyyksiä. Yllämainitun potilasjärjestön vastinetta kieltäytyivät julkaisemasta. Varmaan peläten että paljastuisi miten endojen tiedot ovat 70-luvun tasolla. <br /><br />Vinksallaan olevia asoita on ilmeisesti lähemmäs sata ja yhdestä tuli heti vuoden 2017 alkaessa ihmettely kilpirauhanen.com -sivustolle: <br />http://www.kilpirauhanen.com/forum/viewtopic.php?t=2494&p=24378#p24378 Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-18473499270576796542016-03-27T13:07:47.845+03:002016-03-27T13:07:47.845+03:00Omalta kohdaltani voin sanoa vain, että jättäessän...Omalta kohdaltani voin sanoa vain, että jättäessäni kaikki ylimääräiset pufat pois useita vuosia sitten. En ole ollut enää juuri flunssassa. Aiemmin olin useita kertoja vuodessa kipeänä. Pienempänä en juuri sairastellut laisinkaan ja ainoat rasvat olivat lähinnä eläinperäisiä mitä kotonamme käytettiin. En ole huomannut mitään negatiivista jättäessäni nämä rasvat lähes kokonaan pois ruokavaliostani. Nälänsäätely toimii, flunssat pysyy poissa, rasvaprosentti pysyy alhaalla ja verenpaine pysyy alempana. Ei myöskään tarvitse olla millään kidutusdietillä ja harrastaa hulluna liikuntaa pitääkseen itsensä kunnossa. Toki lihominen vaatii ylensyötiä ja laihana voi pysyä, vaikka millä ruokavaliolla. Uskon, että pufa rasvat romuttavat immuniteettiä, lisäävät myös estrogenin määrää miehillä/naisilla häiritsemällä maksassa 5-alfareduktaasin toimintaa. Monet muutkin ravintoaineet, myrkyt ja lääkkeet toki häiritsevät elimistöä. En usko, että nämä rasvat ainakaan edistävät sydänterveyttä tai muutakaan terveyttä, niin kuin väitetään. Veljenpoikani ovat hyvä esimerkki nykyään harvinaisista laihoista lapsista. He ovat todella laihoja verratuna kavereihinsa, vaikka syövät makeata paljon. Heillä ei myöskään käytetä margariineja eikä rypsiöljyä toisin kuin kavereidensa perheissä. Kammottavaa huomata miten valtavat mahat on jo monella suomalaisella lapsella. Jotain on nykyään todella pielessä, mutta liittyykö se näihin rasvoihin vaikea sanoa. Onhan muitakin vaikuttavia tekijöitä tietenkin. Ainakin pufa rasvan osuus ihmisten ruuassa on varmaan korkeampi kuin koskaan aiemmin. Moni vetää näitä suoraan pullosta ja syö vielä kasapäin kaikkia siemeniä/pähkinöitä, välttääksen sydäntauteja ja syöpää. Tuskin tämä ainakaan ehkäisee näitä sairauksia millään lailla. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-44052322028769281162016-03-26T21:07:40.303+02:002016-03-26T21:07:40.303+02:00Näissäkin tutkimuksissa on toki hankaluutensa. Ete...Näissäkin tutkimuksissa on toki hankaluutensa. Etenkin in vitro -kokeissa jää avoimeksi erilaisia kysymyksiä liittyen annosteluun sekä siihen, missä määrin vaikutus sitten toteutuisi elävässä olennossa ja varsinkin ihmisessä.<br /><br />Mutta kyllä noita on silti hyvä katsoa osana kokonaisuutta.Vladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-17547125833806457762016-03-26T13:43:13.615+02:002016-03-26T13:43:13.615+02:00Olen ihan riittävästi perehtynyt Laatikaisen kirjo...Olen ihan riittävästi perehtynyt Laatikaisen kirjoituksiin. Kannattaa itse perehtyä mahdollisimman moneen tutkimukseen ja muodostaa niistä kokonaiskuva. Tässä esimerkiksi joitakin.<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7938096<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3110746<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20694407<br />http://www.plefa.com/article/S0952-3278%2812%2900146-9/abstract?cc=y=<br />http://qjmed.oxfordjournals.org/content/96/12/927<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6256498<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-10311216403148398302016-03-25T12:12:52.077+02:002016-03-25T12:12:52.077+02:00Anonyymin kannattaisi perehtyä myös Reijo Laatikai...Anonyymin kannattaisi perehtyä myös Reijo Laatikaisen kokoamaan tutkimusmateriaaliin rasvoihin liittyen. Sivuilta löytyy myös powerpoint-esitys, johon hän on kerännyt rasvojen vartailua.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02248916434695756365noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-74954077799797067582016-03-21T09:26:51.849+02:002016-03-21T09:26:51.849+02:00Kyllähän ravitsemussuosituksien teossa tehtiin laa...Kyllähän ravitsemussuosituksien teossa tehtiin laaja kirjallisuuskatsaus. Ongelmana vaan oli se, että siihen katsaukseen valittiin aineisto "komitean" tekemän kysymyspatteriston pohjalta. Eli käytännössä näillä kysymyksillä voitiin ohjata aineisto aika lailla halutun mukaiseksiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-60418314553041480892016-03-20T16:41:19.805+02:002016-03-20T16:41:19.805+02:00Kiitos antamastasi linkistä. Siinä näyttäisi oleva...Kiitos antamastasi linkistä. Siinä näyttäisi olevan hyvää tutkimusmateriaalia omien pohdintojeni tueksi. Perehdyn siihen jossain vaiheessa. Juuri nyt olen vähän uupunut jatkuvasta ahkeroinnistani näiden tutkimuksestajuttujen parissa. :)<br /><br />Kokemuksesi karppaamisesta kuulostaa ihan kiinnostavalta. Mulla tuli myös karppauksen yhteydessä helposti ylivireystila, mutta se liittyi osittain siihen etten pystynyt syömään tarpeeksi rasvakaloreita.Vladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-53358734026482848962016-03-20T14:11:51.409+02:002016-03-20T14:11:51.409+02:00Tuossa on aika hyvää juttua rasvoista.
http://evi...Tuossa on aika hyvää juttua rasvoista.<br /><br />http://evilcyber.com/nutrition/disrobing-dogma-polyunsaturated-fat-and-health/<br /><br />Uskon tuohon William Brownin kokeeseen, vaikka ei tarvitse ihan noin friikkiä ruokavaliota noudattaa ;)Itsellä karpaaminen nosti verenpaineet, verensokerit ja kolesterolit aivan tappiin. En pystynyt enää lopuksi nukkumaan laisinkaan. Kokeilua kesti 2 vuotta ja sokeritauti oli jo lähellä, vaikka ylipainoa ei ollut. Nykyään menee runsaasti tummaa sokeria, hedelmiä ja perunaa, suhteellisen vähällä rasvalla ja proteiinilla. Mulle sokeri ja hiihydraatit ovat aivan välttämättömiä, vaikka en koe mitään erikoista himoa niitä kohtaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-18068769752076877512016-03-20T11:52:51.657+02:002016-03-20T11:52:51.657+02:00Kiitos Anonyymi,
Monityydyttymättömät rasvat ovat...Kiitos Anonyymi,<br /><br />Monityydyttymättömät rasvat ovat kyllä tietyssä mielessä hyvin hankala aihe. Olemme varmaan nähneet molemmat eläintutkimuksia, joissa näihin on liittynyt vaikka mitä haittoja. Ihmistutkimuksissa ei tosin ole havaittu näitä vaikutuksia niin selvästi. Sitten on paljon sotkevia tekijöitä kuten vaikkapa fytokemikaalit.<br /><br />Mitä tulee lihavuuteen ja kasvirasvoihin, muistaakseni aiheeseen liittyi myös joitakin ristiriitaisia tuloksia: http://wholehealthsource.blogspot.fi/2011/08/seed-oils-and-body-fatness-problematic.html<br /><br />Bill Landsilla oli myös kiinnostavat pohdinnat kudosten HUFA-tasojen saturaatiosta erilaisilla rasvan saanneilla. En ole niitäkään ehtinyt pohtia vielä kunnolla. Tästä on käsittääkseni peräisin se "syökää alle 4% PUFAa" -juttu.<br /><br />En tiedä onko uusimpien ravitsemussuositusten taustalla jotain kirjallisuusluetteloa, mutta ainakin pohjoismaiset ravitsemussuositukset (2012) tehtiin hyvin tieteelliseen tapaan ja ne olivat julkisesti kritisoitavissa laatimisvaiheessa. Pelkästään rasvoja käsittelevä kappale sisältää noin 160 lähdeviitettä: https://www.norden.org/en/theme/nordic-nutrition-recommendation/nordic-nutrition-recommendations-2012<br /><br />Jos ravitsemussuosituksien rasvapolitiikkaa haluaa lähteä vakavissaan kritisoimaan, niin olisi varmaan paras ensiksi katsoa millaista tekstiä ja viitettä tämä Nordic Nutrition Recommendations 2012 -kirja pitää sisällään.<br /><br />Kuten toteat, myös tuo termi "välttämättömät rasvahapot" on siitä vähän hassu, että sen tarpeen voi tyydyttää yleensä todella pienellä monityydyttymättömien rasvojen saannilla. Kirjoitin aikoinaan eräästä hauskasta tutkimuksesta aiheeseen liittyen: http://valtsuhealth.blogspot.fi/2012/09/hei-tuolta-saapuu-william-brown.htmlVladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-2416876755457604302016-03-19T22:29:23.420+02:002016-03-19T22:29:23.420+02:00Hei Antti,
Hyviä pohdintoja aiheesta!
Sinänsä mo...Hei Antti,<br /><br />Hyviä pohdintoja aiheesta!<br /><br />Sinänsä molemmissa skeneissä on hyvät puolensa, eli kyllä tuota innostusta mielenkiintoisiin asioihin saisi olla ehkä enemmän ammattilaisten puolella. Vaihtoehtopuoli voisi olla tosi kiinnostava, jos vaan saataisiin perusvirheet pois.Vladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-53715444770122157052016-03-19T11:31:43.067+02:002016-03-19T11:31:43.067+02:00Hyvä kirjoitus! Itse ihmettelen höpötystä pehmeide...Hyvä kirjoitus! Itse ihmettelen höpötystä pehmeiden rasvojen hyödyistä. En ole löytänyt yhtään oikeata tutkimusta näiden hyödyistä terveyteen, haittoja kylläkin sitäkin enemmän. Kolesteroli laskee kyllä aavistuksen, mutta vaihtokauppana saa kaikkia niitä sairauksia tilalle, joita näiden pitäisi ehkäistä. Itse asiassa ei taida löytyä yhtään ravintoainetta, joka olisi yhtälailla selvästi osallisena sairauksien synnyssä. Rasvahapoista ainoastaan arakidonihappo ja dha osalistuvat pieninä määrinä elimistön toimintaan ja ovat ilmeisen välttämättömiä. Tarve on kuitenkin helppo tyydyttää normaalilla eläinperäisellä ravinnolla, sillä nämäkin ovat haitallisia isoina määrinä. Luulen, että suurin syy ihmisten lihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymän yleistymiseen on näiden rasvojen suosiminen ravinnossa yhdistettynä runsaisiin kaloreihin. En ymmärrä mihin viralliset suositukset perustuvat, kun aina painotetaan niitä lukuisia tutkimuksia? Tämä on ainoa blogi Suomessa, missä on ollut oikeasti järkevää tietoa. Huolestuttavaa huomata miten pihalla viralliset ja epäviralliset ravintoasiantuntijat ovat noin yleensä.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-83662501017833035792016-03-19T11:18:59.526+02:002016-03-19T11:18:59.526+02:00Erittäin hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta, sillä ...Erittäin hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta, sillä niin monet ihmiset näyttävät juoksevan erilaisten ravitsemusideoiden perässä - tai edellä - ja silti esim. yksinkertainen ylipainoisuus lisääntyy.<br /><br />Ottaisin esille myös "asenne-eron", jota mielestäni on havaittavissa "virallisen lääketieteen" ja erilaisten "terveyssuuntausten" välillä: <br /><br />Lääketieteen edustajat usein tuntevat vastuunsa ja suhtautuvat asioihin vakavasti ja siten, ettei kaikista inhibiittoreista ole tarpeen puhua ihmiselle, jonka terveysongelmia ollaan ratkomassa.<br /><br />"Vaihtoehtoisten" näkemysten edustajien lähtökohta on usein innostus (tai rahanansaitsemisidea) ja siten he ovat valmiita kehumaan estottomasti löytämiään asioita.<br /><br />"Virallinen" puoli usein haluaa peittää sen, että suuri osa lääketieteestä on epävarmaa, syyt, vaikutukset ja kokonaisuus tuntematon ja diagnoosit ja hoidot siten usein "kokeilevaa".<br /><br />"Vaihtoehtopuolelta" taas usein tuntuu todellakin puuttuvan kyky tieteelliseen ajatteluun. Se ei kuitenkaan estä rakentamasta aivan uusia teorioita ja viittaamasta mielenkiintoisiin kemiallisiin yhdisteisiin.Anttihttps://www.blogger.com/profile/10246917904025056200noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-17977154951077002752016-03-19T10:51:54.955+02:002016-03-19T10:51:54.955+02:00Kiitos kommentista, Sami!
Tuokin olisi tärkeä poh...Kiitos kommentista, Sami!<br /><br />Tuokin olisi tärkeä pohdinnan aihe: miten kommentoida virheitä rakentavasti?<br /><br />Kritiikistä voi tulla paha mieli sekä kirjoittajalle että vastaanottajalle. Tämä varmasti on osasyy siihen, että tarkat lukijat eivät jaksa puuttua virheisiin. Haluaisin itsekin kehittyä tällä saralla, sillä en koe olevani vielä tarpeeksi hyvä näiden virheiden asiallisessa esilletuomisessa.Vladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-89828574946571045282016-03-19T09:50:37.445+02:002016-03-19T09:50:37.445+02:00Kerrassaan mielenkiintoinen ja kattava postaus. Ol...Kerrassaan mielenkiintoinen ja kattava postaus. Olen huomannut täysin samoja asioita ja aihe tuntuu välillä "loputtomalta suolta". Ehkä olisi syytä alkaa auttamaan kirjoittajia kommentoimalla virheistä. Oma (ja varmasti monen muun) laiskuus kommentoimiseen johtuu siitä, ettei halua aloittaa taistelua kirjoittajan kanssa. <br /><br />Kiitos vielä hyvästä tekstistä!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06721705779940915905noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-70796007151025520252016-03-19T06:56:53.511+02:002016-03-19T06:56:53.511+02:00Hei Anonyymi,
Luonnostellessani tätä tekstiä olin...Hei Anonyymi,<br /><br />Luonnostellessani tätä tekstiä olin tekemässä muokattua versiota tästä kuvasta: "EVERYone" is wrong on the internet. :-)Vladimir Heiskanen (Valtsu)https://www.blogger.com/profile/15561977841529110781noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2798127554810930982.post-51618247146086337312016-03-19T00:38:27.025+02:002016-03-19T00:38:27.025+02:00Toi sii tuintui liittyvän aiheeseen :)Toi sii tuintui liittyvän aiheeseen :)Anonymousnoreply@blogger.com