Globalisaatio on nykyisin kova juttu terveysbloggaajalle, sillä jenkeissä niitä potentiaalisia lukijoita riittää.
Edellinen kirjoitukseni 180DegreeHealth -blogissa keräsi viikossa noin 10 000 sivulatausta, kun taas tähän suomenkieliseen blogiini tulee normaalisti kolmessa kuukaudessa sama määrä lukijoita.
Kirjoitin tänne muutama kuukausi sitten fibromyalgiasta, ja englanninkielinen käännösversio samasta tekstistä julkaistiin eilen 180DegreeHealthissa. Saa nähdä miten se leviää.
(Päivitys: Kirjoitusta jaettiin Facebookissa ensimmäisen viikon aikana ainakin noin 200 kertaa)
180DegreeHealth - Fibromyalgia: A Disease of Low Metabolism
Hei! Saako kysyä asiaa hieman ohi aiheen? Minkä takia valitsit hammaslääketieteen opinnot yleisen puolen sijaan? Olet kuitenkin selvästi kiinnostunut hyvin kokonaisvaltaisesti ihmisen terveydestä. Kamppailen nimittäin itse juuri sen kysymyksen kanssa, että kummalle puolelle hakea. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa: yleinen puoli kiinnostaa juuri kokonaisvaltaisuutensa puolesta, mutta hammaspuolella pääsisin toteuttamaan enemmän käytännön operaatioita ja touhuamaan. Luulen kyllä, että hammaspuoli vie itselläni loppupeleissä voiton.
VastaaPoistaMoi Anonyymi,
PoistaValitsin hammaspuolen keväällä ajankäytöllisistä syistä. Minulla on paljon itselleni tärkeitä harrastuksia, enkä pääsykoelukemisia aloittaessani tiennyt pääsisinkö silloisella lukutahdillani sisään (yleis)lääketieteelliseen. Lopulta siinä kävi kuten arvasin, eli pisteet jäi kauas lääkiksen sisäänpääsyrajoista, mutta hampaalle pääsin juuri ja juuri.
Olen kuullut molemmista koulutusohjelmista paljon hyvää. Kaksi ekaa vuotta ovat näissä tutkinnoissa lähes identtiset, ja niiden aikana saa mukavasti. tarttumapintaa mm. biokemiaan, solubiologiaan, aineenvaihduntaan, anatomiaan, endokrinologiaan ja tutkimuspuoleen. Kolmantena vuonna yleislääkisläiset jatkavat ihmiskehoon tutustumista, ja hammaslääkiksessä pääpaino siirtyy hampaisiin.
Hammaspuolella mm. työajat, palkat ja sitten tietynlainen erikoislääkärin rooli jo peruskoulutuksen jälkeen ovat kyseisen alan etuja. Toisaalta yleispuolella taas pääsisi tutustumaan koko ihmiskehoon kattavasti.
Olen tavallaan asennoitunut siten, että koko lääkiskoulutus on itselleni tietynlainen hyödyllinen jatke vapaa-ajan harrastukselleni (lääketieteellisen kirjallisuuden lukeminen) ja sinänsä hammastutkinnollakin opin aika kiitettävästi itselleni tärkeitä asioita. Mutta pitää ehkä joulun alla miettiä jos yrittäisin vielä kevään pääsykokeiden kautta hakea yleislääkispuolellekin.