maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kuulumisia

Veikkaisin että blogiini saattaisi jo kesän aikana ilmestyä pari kunnon kirjoitusta. ;) Sitä odotellessa joitakin satunnaisia ajatuksia.

Perfect Health Diet -kirjasta ilmestyi jouluna uusi versio. Kirja on mielestäni paleohenkisistä ruokavalio-oppaista ehdottomasti tasokkain. Asiatietoa hyvin paljon, lähdeviitteiden määrä yli tuhat.

- Matt Stone julkaisi terveyskirjan Eat for Heat. Kirjan keskeinen ajatus on se, että matalasta perusaineenvaihdunnasta kärsivillä ihmisillä neste- ja kaliumylimäärä voi pahentaa oireita, joten näiden ihmisten kannattaisi rajoittaa nesteiden ja hedelmien määrää ja haukata stressitilanteessa vaikkapa hampurilaista (paljon suolaa ja kaloreita, vähän nestettä). Tosi kerettiläinen kirja, mutta monet näyttävät kuitenkin kokevan sisällön hyödylliseksi.

- Olen tehnyt muokkauksia blogiteksteihin, etenkin seuraaviin: Vuorokausirytmi, Sydäntauti ja kilpirauhashormonit (muutosloki), "Normaalit" kilpirauhasarvot

- Kannatti kääntää "Sydäntauti ja kilpirauhashormonit" myös englanniksi. Enkunkielinen blogini sai lukijoita, kun Chris Masterjohn ja Danny Roddy jakoivat tekstin FBssä ja Twitterissä. ;)

- Äskettäin monet nettiuutiset raportoivat aika rajuin otsikoin, että punainen liha olisi haitallista sillä mekanismilla, että lihan L-karnitiini muuttuu suolistobakteerien vaikutuksesta haitalliseksi TMAO-yhdisteeksi. Aihetta ovat ruotineet mm. Masterjohn ja Kresser. Pian uutisen jälkeen ilmestyi myös hieman erisuuntainen meta-analyysi L-karnitiinin käytöstä akuutissa sydäninfarktissa. Näyttäisi auttavan. ;)

- Olen kelaillut, että sytokromioksidaasihan absorboi infrapunasäteilyä, ja ainakin rotilla infrapunalaser parantaa aerobista aineenvaihduntaa ja on muutenkin tosi terveellinen juttu. Voisikohan tämä kenties selittää auringonvalon terveysvaikutuksia? (Barrett&Gonzalez-Lima 2013)

- Kesällä olisi tarkoitus kirjoittaa ainakin seuraavista aiheista laajemmin:
1) Fruktoosin haitallisuus riippuu paljon kontekstista. Puhtaassa teollisessa muodossa fruktoosi aiheuttaa merkittävästi endotoksemiaa, joka on mahdollisesti fruktoosin merkittävin haittamekanismi. Toisaalta viime aikojen tutkimusten mukaan esim. appelsiinimehu vähentää endotoksemiaa.
2) Rasvaliukoiset vitamiinit A, D3 ja K2 ovat mahdollisesti hyvin terveellinen yhdistelmä. Olen jo kirjoittanut aiheesta aikaisemmin, mutta haluaisin kirjoittaa aiheesta kattavamman ja paremmin perustellun artikkelin.

2 kommenttia:

  1. Ollut kyllä tosi mielenkiintoisia ja hyvinkirjoitettuja juttuja. Just tommoiset kokonaisnäkemykset kuten esim tossa maksa-jutussa että huomioita mielenkiintoisia kansanperinteitä ja sen lisäksi myös tutkimuksia.

    Yksi mielenkiintoinen aihe mikä vois monia kiinnostaa jos siitä löytyis tietoa, että kuinka paljon eroa kasvatetulla ja villiruoalla (esim lohi jne)

    VastaaPoista
  2. Kiitti Teemu! Toi oli kyllä maksan osalta kiva juttu että löysi jotain tollaista perinnetietoakin!

    En tiiä minkä verran noita eri tavoin kasvaneiden/kasvatettujen ruokien ravinnesisältöjä on tutkittu, mutta Whole Health Sourcessa oli aika jännää tulosta kananmunista: http://wholehealthsource.blogspot.fi/2009/05/pastured-eggs.html

    VastaaPoista