perjantai 16. syyskuuta 2016

Haku lääkikseen + Mafynetti-arvio

1. Kaksi vuotta hammaslääkiksessä

Hain toissa vuonna opiskelemaan Helsingin yliopistoon hammaslääketiedettä. Päätökseni taustalla oli kiinnostukseni terveysalaan, hammaslääkärin ammatin loistokkuus sekä tutkintoon kuuluvat ihmisfysiologian kurssit, jotka tukisivat terveysblogiharrastustani erinomaisesti.

Sain opiskelupaikkani ensimmäisellä yrittämällä. Opinnot ovat olleet kohtuullisen innostavia, ja olen oppinut kahdessa vuodessa aivan valtavasti ihmiselimistön toiminnasta. Lisäksi olen tutustunut lääketieteen tutkijoihin ja seurannut tieteen tekoa lähempääkin muun muassa kesätyöpaikallani unitutkimusryhmässä.


2. Välivuosi ja haku lääkikseen

Olisin normaalin opintosuunnitelman vuoksi siirtymässä kolmannelle lukuvuodelle. Laitan kuitenkin tähän väliin välivuoden, jonka aikana suoritan lähinnä syventävien opintojen tutkielman. Syyt ovat tässä:


(1) Haluan aikaa itsenäiselle tutkimusten lukemiselle. Minulla on lukujonossa noin 30 tieteellistä katsausta ja lisäksi aion jatkaa valotutkimuksiin perehtymistä. Näistä minulle tärkeistä projekteista ei tulisi mitään, jos suorittaisin samanaikaisesti opintovuoden hammasklinikalla. 

(2) Yritän hakea keväällä lääkikseen. Olen pitkään epäröinyt omaa kiinnostustani lääkärin ammattiin, mutta nykyään uskoisin että esimerkiksi Vilho Aholan tyylinen elintapalääkärin työ voisi olla erittäin mielekäs uravalinta.


Tein päätöksen lääkikseen hakemisesta jo viime keväänä, jolloin myös menin pääsykokeisiin. En kuitenkaan päässyt sisään, sillä käytin valtavasti aikaa omiin projekteihini ja luin valintakokeeseen huomattavasti suunniteltua vähemmän.



Tänä keväänä odottaa siis uusi yritys pääsykokeessa. Blogini fanikuntakin näyttää hieman hiillostavan asian suhteen, joten olisi syytä suoriutua hyvin:



Päivitys (2018): Palattuani talvella 2017 välivuodelta takaisin opiskelemaan hammaslääketiedettä, klinikkavaiheen opinnot olivat sen verran miellyttäviä, etten kokenutkaan enää kiinnostusta hakea lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelmaan.





3. Mafynetti-arvio: Johdanto

Pääsykokeessa täytyy osata lukion kemian, biologian ja fysiikan oppimäärä liki täydellisesti.

Keinoja tähän on monia ja paljon on itsestä kiinni, mutta myöskin hyvä oppimateriaali ja oppimismenetelmien optimointi ovat tärkeässä roolissa. Esimerkiksi lukion fysiikka käsittää niin paljon useita vaikeasti opittavia aiheita, että niiden opettelu huonolla oppimateriaalilla voi olla hyvin raskasta.

Suunnittelin lukevani viime keväänä pääsykokeeseen lukion kertauskirjoja hyödyntäen, sillä en halunnut maksaa valmennuskursseista. Sain kuitenkin tarjouksen ilmaisesta valmennusmateriaalista blogiarviota vastaan MAFY-valmennukselta. (Tämän voinee nähdä kaveridiilinä, sillä tunnen firman perustajan ja kymmenkunta työntekijää. Tässä joukossa on myös aktiivisia blogini lukijoita ja hyviä ystäviäni.)



4. Mafynetti-arvio: Valmennuskurssin rakenne

MAFY-valmennus on valmennuskursseja tarjoava firma, jonka oppimateriaalit tarjotaan painetun kirjan sijaan elektronisena tablettisovelluksena nimeltä Mafynetti.

Hintaa tällä tuotteella on 745€ ja se sisältää Lenovo-merkkisen 7”-tabletin, johon valmennuskurssiohjelmisto on asennettu.

(Kalliimpaan hintaan on tarjolla myös eri pituisia valmennuskursseja sekä etäkurssi, johon sisältyy tabletin lisäksi myös opo-ohjausta sekä koesaleissa tehtäviä harjoituskokeita.)

MAFY-tabletti


Sovellus sisältää yhteensä noin 3000 tehtävää ja runsaasti luettavaa oppimateriaalia.

Kyse ei ole vain yksinkertaisesta tehtäväpankista. Harjoitteet on järjestetty opiskelijaa ajatellen pieniin osioihin harkitussa järjestyksessä, jossa aloitetaan tärkeimmistä aihealueista ja laajennetaan siitä kurssin edetessä. Tämänlainen valmis suunnittelu vähentää opiskelijan tarvetta suunnitella itse, missä järjestyksessä ja kuinka paljon paneutua mihinkin aiheeseen.


Tämä kuva suurenee klikkaamalla



Oman opiskelun etenemistä seurataan henkilökohtaisen kehityskäyrän avulla, jolloin opiskelija saa objektiivista tietoa valmistautumisensa tasosta. Minulla esimerkiksi fysiikan käyrä nousi vain puoliväliin tavoitteesta, kun luin kevään ajan hieman liian laiskasti:



.
Mafynetin ominaisuuksista keskeisimpiä on tehtävien kertaustoiminto. Jokaisen tehtävän jälkeen vastataan kysymykseen “osasitko tehtävän?”. Mikäli tehtävä ei ollut vielä selvä, tehtävä menee kerrattavien tehtävien listaan ja ohjelma kehottaa tekemään sen neljän päivän kuluttua uudestaan. Näin kiusallisiakaan tehtäviä ei pääse pakoon.

Kertaustoiminto oli ainakin itselleni hyödyllinen lisä. Saatoin itse tehdä joitakin biologian termien selitystehtäviä jopa viisi kertaa, sillä jotkut käsitteet eivät vain jääneet ensimmäisellä kertauksella mieleen. Kertauksen avulla nekin alkoivat lopulta jäädä paremmin mieleen.





5. Mafynetti-arvio: Biologia

Noin tuhannen biologian tehtävän joukosta suurin osa on sanaselitystehtäviä. Tämä on ihan mielekästä, sillä tällä tavoin varmistuu, että opiskelija oppii lukion biologiasta kaikki opetussuunnitelmaan kuuluvat käsitteet. Minullakin tuli tehtäviä kahlatessa toista sataa “uutta” käsitettä vastaan, vaikka suoritin lukiobiologian melko hyvin arvosanoin.

Lisäksi tehtäviin lukeutuu kohtuullisesti soveltavia tehtäviä sekä pääsykokeeseen valmistavia monivalintatehtäviä. Pidin henkilökohtaisesti biologian osion tehtävistä eniten, tosin tärkein syy lienee se että se on muutenkin lempiaineeni.





6. Mafynetti-arvio: Kemia


Vajaan tuhannen tehtävän valikoimassa käsitellään kaikki lukiokemian aiheet melko monipuolisesti. Keskityin itse keväällä paljon reaktiotehtäviin, sillä ne olivat mystisesti jääneet minulta oppimatta kunnolla niin lukioaikoina kuin kemian opiskeluaikoina yliopistossa.




7. Mafynetti-arvio: Fysiikka

Yli tuhannen tehtävän laajuinen, erittäin kattava fysiikkaosio vie useimmilla lukijoilla suurimman osan lukuajasta. Itsellänikin noin 80-90% opiskelusta keväällä meni fysiikan tehtävien parissa.


Fysiikan teoriaosio on toistaiseksi hieman puutteellinen, mutta tehtävät olivat erittäin(!) monipuolisia ja kattavat kaikki olennaiset aihealueet. Useimpiin tehtäviin on tarjolla seikkaperäiset ratkaisut, yleensä tekstimuotoisina mutta välillä myös videoina.



Eri aiheita käsittelevät tehtävät on jaettu mukavasti useisiin pieniin osioihin aihealueen mukaan. Kun näitä osioita on tehty tarpeeksi, siirrytään tekemään erityisiä tavoitetehtävät-osioita, joissa on huomattavan haastavia tehtäviä käydyistä aihealueista.

Näitä tavoitetehtäviä laskimme yleensä ystävien kanssa porukalla. Monesti tehtävien hankaluus tuotti meille kohtalaisesti ärsyynnystä, mutta niistä selviäminen oli kuitenkin hyvin palkitsevaa ja hyödyllistä.





8. Mafynetti-arvio: Harjoituskokeet & Opo-materiaalit & Opo-ohjaus

Harjoituskokeet: Tehtävämateriaaliin lukeutui myös 12 harjoituskoetta, jotka muistuttivat lääketieteen pääsykoetta niin ulkoisesti kuin myös tehtävien osalta. Koin hyödyllisiksi erityisesti harjoituskokeiden monivalintatehtävät, jotka olivat monesti erittäin vaikeita ja täten valmistivat vaikeita pääsykoetehtäviä varten.

Opo-materiaalit: Opiskelumateriaali sisältää myös artikkeleita liittyen ajankäyttöön, opiskelutekniikoihin ja stressinhallintaan. Nämä lukee ajatuksella läpi 2-3 tunnissa.

Opo-ohjaus (kurssilaisille): MAFY:llä on joukko omia opinto-ohjaajia, jotka neuvovat hakijoita muun muassa opiskelutekniikkaan, elämänhallintaan ja motivaatioon liittyvien asioiden kanssa.

Sain itse ohjausta sekä kasvotusten että puhelimitse ystävältäni Kasperilta, joka koordinoi MAFY-valmennuksen opinto-ohjausta. Näiden sessioiden aikana teimme minulle kalenteriin viikkosuunnitelmia päivittäisistä lukutavoitteistani ja aikaikkunoista, joiden aikana lukisin pääsykokeeseen. Lisäksi keskustelimme elämänhallinnastani ja opiskelumotivaatioon vaikuttavista asioista. Luulen näiden sessioiden tarjonneen hyvät eväät tulevaan lääkishakuuni. (Tavallisesti MAFY-valmennuksen valmennuskurssi- ja etäkurssiasiakkaat saavat ohjausta 20min joka toinen viikko, useimmiten puhelimitse. Pelkän tabletin ostajille tätä palvelua ei valitettavasti tule.)



9. Mafynetti-arvio: Päätelmät

Mafynetin vahvuuksiin lukeutuu kattava ja hyvin laadittu tehtävävalikoima sekä hyödylliset työkalut oman opiskelun seuraamiseksi (kehityskäyrä/viikkotunnit) ja oppimisen tukemiseksi (kertaustoiminto/videot/opomateriaali).

Varsinaisia miinuspuolia en keksi sen lisäksi, että käyttöliittymä on turhan harmaa ja fysiikan teoriaosiot kaipaavat vielä hieman lisäsisältöä.

Viime keväänä 37% MAFY-valmennuksen hakijoista pääsi sisään. Suhteutettuna lääkiksien yleiseen sisäänpääsyprosenttiin (noin 5-15%) tämä vaikuttaa erittäin korkealta lukemalta.

Mielestäni Mafynetti on siis oikein kelvollinen oppimateriaali pääsykoevalmistautumiseen. Aion käyttää sitä jälleen loppusyksystä alkaen omaan valmistautumiseeni.




1 kommentti: