Kun kerran kirjoitan terveysblogia, voisin lyhyesti esitellä omia elintapojani.
Ruokavalio (muokattu 2/2014)
Syön yleisesti ottaen melko "normaalisti". En rajoita rasvaa enkä hiilareita, enkä erityisesti sokeria enkä suolaakaan.
Päivääni kuuluu yleensä vähintään yksi lämmin ateria, jonka useimmiten saan opiskelijaruokalasta.
Rasvaa saan lähinnä maitotuotteista ja joistakin muista eläinruoista (munat, liha). En ole varma valintani terveellisyydestä, mutta rajoitan pehmeiden rasvojen kulutusta (kasvirasvat, porsaan rasva, kalaöljy).
Saan tärkkelystä mm. (ruis)leivästä, perunasta, bataateista, riisistä ja tattarituotteista. Syön ajoittain myös vehnäruokia kuten valkoista leipää, pizzaa, patonkeja ja suolatikkuja.
Proteiinin lähteinä suosin muun muassa maitoa, juustoja, kananmunia/keltuaisia, erilaisia lihoja (mm. nauta, saksanhirvi), lihajalosteita (mm. maalaishyytelö), kikherneitä ja katkarapuja. Lisään maitokaakaoon yleensä liivatejauhetta koska ajattelen että runsaampi glysiini-aminohapon saanti voi olla hyväksi.
Käytän ruoan maustamiseen mm. sweet&sour -ateriakastiketta, ketsuppia, valkosipulia, suolaa ja smetanaa. En käytä kotona kurkkuja, tomaattia, lehtisalaattia tai muutakaan vastaavanlaista (paitsi porkkanaa/paprikaa), mutta opiskelijaruokaloissa syön salaatteja, yleensä balsamiviinietikan kera.
Jos joudun korvaamaan aterian eväillä, otan esimerkiksi hedelmiä, taikinajuureen leivottua ruisleipää, suklaata, täysmaitoa, hedelmämehua, rahkaa, rahkavaahtoa, leipäjuustoa ja/tai porkkanoita.
En hirveästi suosi ravintolisiä, mutta käytän jonkin verran D3-vitamiinia, K2-vitamiinia, sinkkipikolinaattia, magnesiumglysinaattia ja liivatejauhetta. Syön noin 1-2 kertaa kuukaudessa naudan maksaa.
Jos pitää ruokavaliojutuissa mainita jonkinlaisia "idoleita", niin ainakin bloggaajat Paul Jaminet, Chris Masterjohn ja Matt Stone sekä biologi Raymond Peat ovat olleet keskeisiä vaikuttajia.
Muut elämäntavat
Seuraan vuorokausirytmiäni, koska se tuntuu vaikuttavan suuresti terveyteen. Muutan tietokoneeni monitorin oranssisävyiseksi noin tunti ennen nukkumaanmenoa ja koetan saada heräämisen jälkeen riittävästi valoa.
Pyrin saamaan päivittäin jonkun verran ylimääräistä lähi-infrapuna-altistusta hehku- tai lämpölamppuja hyödyntämällä.
Ulkoilen ja kuuntelen samalla musiikkia/äänikirjoja/haastatteluja hiljaisella äänenvoimakkuudella. Tällä yhdistelmällä on kohdallani hyvin rentouttava vaikutus, eikä se johtu ainakaan valosta, sillä hyöty tulee myös pimeällä. Luulen että aistiärsykkeiden vähyys ja ulkoilman avaruus (väljyys) ovat keskeisiä vaikuttavia tekijöitä.
Pyrin nykyisin myös pitämään ryhdin hyvänä ja pääni pystyssä. Koen että lyhistynyt ryhti aiheuttaa stressiä itsessään. Myös nukkuessa kasaan painuminen tuntuu olevan ongelma.
Koska luen paljon, kompensoin lähityön aiheuttamaa silmärasitusta käyttämällä lukulaseja.
Pyrin myös pitämään sosiaalisen elämäni mielekkäänä. Luulen että sosiaalisella asemalla on usein hyvin tärkeä vaikutus yksilön hyvinvointiin ja siksi ajattelen että sosiaalisia taitoja on syytä pyrkiä kehittämään mikäli tuntuu että ihmissuhteissa on puutteita.
"Toisen ihmisen osoittama huomio on ihmisenä olemisen kannalta tärkein positionaalinen hyödyke" - Juho Saari
------ HUOM! Tämän kirjoituksen kommenttiosion jutut eivät liity tähän nykyiseen kirjoitukseeni. Julkaisin tämän "Ruokavalioni" -tekstin alunperin joskus kauan sitten ihan erilaisena kun söin vielä eri tavalla. Nyt myöhemmin olen muokannut sitä sen mukaan kun mielipiteeni ovat muuttuneet. ------
Ootko ajatellu sitä ettei tollanen syöminen ole vuosien aikana tuonut sulle terveyshyötyjä, mä seuraan edelleen sun ketjua karpeissa (ja misukisun).
VastaaPoistaMun mielestä lyöt päätä seinään tolla runsaalla rasvalla, vaikka se ei ole toiminut sulle, koska sulla on niin kova usko siihen, että sen pitäisi toimia. Samaahan siellä karpeissakin näkyy, usko on niin kova, ettei paljon haittaa vaikka läskit pysyy ja kilppari poksahtaa (kilpparivaiva on ehkä yleisin seuraus karppaamisesta) jne.
Don mateszin viimeaikaiset jutut siitä mihin toi johtaa on mun kohdalla myös pitänyt paikkansa, alkuun se oli ihan ok, koska olin toisessa ääripäässä, mutta toi sunkin noudattama ruokavalio on tasapainoton, ja tcm pystyy ennustamaan (ainakin joidenkin kohdalla) sen mihin se johtaa pitkällä aikavälillä. Toi ei ole tasapainoinen energiaa ja terveyttä tuova ruokavalio pitkällä aikajanalla...vaikka siihen haluaisi kuinka paljon uskoa luettuaan cherry picking propagandaa...
Noi weston a price tyypit syö just tolla tavalla, ja ne on ihan sairaan läskejä, saa sydäreitä, ja syöpää yms.. koska toi on äärimmäisen degeneraation aiheuttava ruokavalio.
En mä tiedä sanooko nää mun jutut mitään sellaisille, joilla ei tcm näkemys kiinnosta/jotka ei tiedä siitä mitään, mutta ne jotka on sitä lukeneet tietää miksi mä selitän tällaista (tai jotain, haha :D )
Ai niin, ja asiasta kolmanteen, mulla on se esther gokhalen kirja, ja se on mahtava! Suosittelen kyllä hankkimaan sen, harmittaa, kun ei täällä ole kursseja asiasta, mutta olen käyttänyt itsekseni niitä sen tekniikoita ja ne tuo heti tuloksia ilman mitään "yrittämistä". Hassua, että länsimaissa on niinkin perusasia kuin ryhti hukassa...
Mukavaa kesää sulle!
terv,
Killmister
Ja vielä, tuli mieleen, että methdo putkisto pyrkii siis samaan kuin gokhale method, mutta ne aloittaa sen väärästä päästä, eikä korosta sitä lantion asentoa niin paljon kuin pitäisi, tulokset on melkolailla samat, mutta putkisto ei implementoi niitä samalla tavalla kaikkeen kuin se yksinkertainen lantion asennon muuttaminen tekee, ja vieläpä ikään kuin itsestään.
VastaaPoistaMutta siis, jos joku tätä lukeva miettii sen hankkimista, niin suosittelen ihan kaikille sitä.
Ja yksi asia vielä, en tiedä muistatko mun jatkuvan valituksen estrogeenidominanssista karpeissa? Kuitenkin siihen ei tarvittu kuin rasvamäärän normalisointi (erittäin raju vähennys siis), ja hiilareiden nosto, ja se hävisi samantien, ihminen on joskus niin sokea, mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. Aika hassua oli keskittyä ksenoestrogeeneihin niin rajusti, kun mun makrot teki samalla tuhoaan tossa asiassa; siihen estrodominanssiin ei paljon tarvittu jotain parabeeneja, kun söi tonneittain rasvaa :/
Killmister
Kasvisten poissaolo ihmetyttää kovasti, nehän ovat terveyden ja elintärkeiden ravintoaineiden tärkein perusta? Valkoinen riisi ei tarjonne juuri mitään hyödyllistä, tai liika perunakaan? Ilmeisesti et urheile, jos et syö proteiinia juurikaan? Missä on kala, siemenet ja pähkinät, neitsytoliiviöljy, neitsytkookosöljy? Mistä omega-3:sta? Miksi noin maitorasvapainotteinen ruokavalio (vaikka en itse maitorasvaa karsasta, käytän rasvoja monipuolisesti)?
VastaaPoistaNyt on paras sesonki syödä ihania, tuoreita kasviksia, nam!
Moi Killmister taas! Hmm... Mitenköhän nyt selittäisin.
VastaaPoistaMä en ole vielä onnistunut vakuuttumaan rasvan yleisestä ongelmallisuudesta. Donille ei se sopinut, mutta hän myös söi aika vähän hiilareita. Luulen, että se saattoi pahentaa tilannetta. Mä kävin ylikierroksilla helposti karpatessa, mutta nyt saan ehkä noin kolmasosan kaloreista hiilareista, 200 hh-grammaa tuli tänäänkin syötyä. Satunnaisina päivinä jopa yli puolet kaloreista on hh, etenkin keväällä söin enemmän riisiä, jonka kanssa en tykkää syödä rasvaa.
Miksi oot noin vakuuttunut WAPF-porukan huonosta terveydestä? Tai rasvan yleisestä ongelmallisuudesta? Nyt Don yrittää toki perustella uutta linjaansa, mutta onko jotkut muut moittineet rasvamyönteisiä ihmisiä cherry pickingistä? Mä oikeasti elän sellaisessa näkemyksessä, että periaatteessa rasvan ei pitäisi olla tärkkelystä pahempi makrolähde, vaikka tärkkelyksen kohdalla myönteinen näyttö on ehkä selvempää. Ja tässä luettelisin gluteeniviljat edelleen haitallisiksi.
Ja juu, mulla on varmasti vähän ongelmaa TCM:n ymmärtämisessä. Luuletko että voisin päästä näissä jutuissa paremmin kärryille jos lukisin Pitchfordin kirjan?
Mä oon ostanut sen Gokhalen kirjan. Pitäisi ehkä lukea loppuunkin :D Mä sovellan sitä jo nyt valikoivasti vaikken oo jaksanut lukea kokonaan (se on välillä vähän vaikee ymmärtää, esim. glidewalking-ohjeet) ja juu, aika paljon pyörii lantion ympärillä noi ryhtijutut. Taitaa olla vähän alikorostettu juttu.
Muistan toki keskustelut estrogeenidominanssista. Pitäisi ehkä kertauksen vuoksi lueskella.
Killmister, näätkö mun nykyisessä ruokavaliossa paljon muuta ongelmaa kuin makrosuhteet? Jos vähentäisin eläinrasvaa ja korvaisin tärkkelyskasviksilla, pitäisikö lopputuloksen olla sun mielestä hyvä?
Pellon pientareella,
VastaaPoistaRavitsemuspuolella on valtavasti koulukuntia. Mä olen yrittänyt päästä jonkinlaiseen ymmärrykseen noista ja samalla oon myös luonut arvauksen siitä, millä koulukunnilla on järkevän oloiset ruokavaliosuositukset. Vielä en oo mielestäni lukemisissani valmis, mutta uskon nykyisenkin linjani olevan ainakin ihan OK.
En oo kasvisten suhteen ihan hirveän innokas, ne on varmasti kivoja ruokia mutta joskus niitä ehkä vähän ylihehkutetaan. Art Ayersin tulehdusblogissa pidetään lähiruokana tuotettua vielä bakteeripitoista kasvisruokaa tosi terveellisenä, koska suolisto kaipaa uutta bakteerikantaa. Samoin joillakin kasviyhdisteillä on havaittu positiivisia vaikutuksia esim. tulehdusjuttuihin, mutta käsittääkseni esim. vitamiinien lähteinä ne eivät ole erityisen hyödyllisiä. Kalium on ehkä olennaisimpia aineita, joita jää puuttumaan jos syö liikaa eläimiä, mutta sitä tulee perunasta ja hedelmistä.
Yksi syy kasvisten vähäiseen kulutukseen on myös se, että niissä tulee vähän kaloreita per euro. Saatan olla turhan säästäväinen.
Luulen, että proteiinia saan yleensä noin 15% kaloreistani. En usko, että sillä pitäisi tulla puutosta. Käsittääkseni liikuntakaan ei vaadi kovin paljoa lisäproteiinia, mutta en ole perehtynyt aiheeseen vielä tarkasti. En harrasta raskasta liikuntaa, mutta käveleminen on mukavaa.
Omega-kolmosesta. Olen yrittänyt perehtyä kalaöljykeskusteluun vähän joka suunnalta. Siitä on todella vaihtelevaa mielipidettä, jotkut kehoittaa ottamaan paljon ja joidenkin mielestä niitä ei saisi saada yhtään tai muuten tulee syöpä yms... Mä olen toistaiseksi eniten tykännyt Chris Masterjohnin kannasta asiaan. Hän perustelee ihan kivasti, miksi tarve on luultavasti tosi pieni. Voi sisältää lyhytketjuisia omega3 ja omega6. Kananmunat ja maksa sisältävät pitkäketjuisia. Luulen, että mulla saannin ei pitäisi olla ongelma ja siinä on myös vastaus siihen etten käytä muita öljyjä. Joskus käytin myös kalaöljyä, mutta en tiedä oliko siitä iloa. DART-2 lienee laadukkain tutkimus kalaöljylisistä ja siinä kala ei ollut ongelma, mutta kalaöljykapselit korreloivat aika isosti kasvaneen kuolleisuuden kanssa. Kalaruokia syön harvoin. Jotkut kalat ovat kyllä ihan kivan makuisia, joten pitää ehkä katsella jatkossa tarkemmin kaupan valikoimia.
Maitorasvaa käytän paljon lähinnä maun ja hinnan vuoksi. Joihinkin perunalajikkeisiin tuntuu sopivan voi hyvin. Turkkilainen jogurtti ja virossa tuotettu halpissmetana (löytyy lähikaupasta) ovat hyviä. Ja lisäksi nuo eivät ole hirmuisen kalliitakaan.
Ja juu, valkoinen riisi taitaa olla melko ravinneköyhä ruoka. Se on kuitenkin kiva ja hyvän makuinen hiilarien lähde. Perunasta löytyy kaliumia ja muuta kivaa ihan sopivasti.
Ja mitäs vielä... Oliivi- ja kookosöljy eivät todellakaan sovi mulle. En kestä kummankaan makua yhtään. Pähkinöitä syön välillä, mutta nekään eivät vain maistu isoina määrinä houkuttavilta. Joskus niitä tulee otettua evääksi ja joskus niitä ostetaan kotiin, mutta niiden rooli on kuitenkin käytännössä tosi pieni mun ruokavaliossa.
Kiitos kommentista. Jos mun väitteissä on jotain hälyyttävää, saa kritisoida. Samoin saa mainostaa blogeja/artikkeleita, etenkin tutkimusjuttuja käsitteleviä.
t. Valtsu :P
Killmister, vielä pari kysymystä, jos käy...
VastaaPoistaAjattelin vain, että millä tavalla TCM:ssä ajatellaan negatiivisesti rasvan syönnistä yleisesti?
Ja toiseksi olisi myös kiva tietää, miten itse syöt nykyisin.
WAPF tyypit on lihavia ja sairaita, tän tiedän ihan empiirisen tiedon perusteella :) mut hei, ehkä ne vois syödä vähä enemmän voita, vaikka joku maksa + voi pirtelö, silloin ne varmaan olis normaalipainosia ja terveitä - not.
VastaaPoistaTosta donista, sitä on vaikeaa ymmärtää ilman ymmärrystä sen lähtökohdasta tossa asiassa, ja se lähtökohta on siis tcm. Se on nähnyt kaiken sen mitä tcm sanoo runsaasta rasvasta käyvän toteen, joten se on sille evidence enough. Tcm perustuu tuhansien vuosien havaintoihin, se ei mene yhteen länsimaisen hajaantuneen (terveys)näkemyksen kanssa.
Ryan kochillakin esim. oli vatsaongelmia, lethargya, 3 am unettomuutta rasvaisen ruokavalion jäljiltä, toi ei sano mitään länsimaiselle ihmiselle, tcm lääkäri tietää samantien noiden juttujen olevan seurausta maksan tukkeutumisesta (joka onnistuu parhaiten rasvalla ja lihalla).
Don näki miten sen iho huononi, allergiat yms. paheni (maksan tukos ja ruoansulatuksen heikkoutta, tulee rasvasta), vatsaongelmat (kuten myös sillä kochilla) (johtuu rasvasta, se tuhoaa pernan/ruoansulatuksen), lihasjäykkyys (johtuu maksan tukkeutumisesta, ensimmäisiä merkkejä siitä itse asiassa), anxiety (johtuu maksan tukoksesta) jne. sen vaimon + potilaiden gynekologiset ongelmat johtuu kans tcm mukaan maksan tukkeutumisesta.
Kaikki toi on ihan hölmön kuuloista muille kuin tcm tutustuneille, niille se on selvää, sen takia toi donin "varmuus" on sille selvää, koska se on opiskellut tcm, se on nähnyt, että runsaasta lihasta ja rasvasta on tuloksena just se mistä tcm varoittaa, eli se on varmistunut siitä kokemuksen kautta.
En osaa sanoa, onko sulle hyötyä pitchfordin kirjasta, mullehan siitä on ollut paljonkin hyötyä, mutta sä perustat sun tiedon tutkimuksiin, ja aikalailla nutritionismiin, siinä mielessä en usko sun saavan siitä paljon irti. Se on niin kuin sellainen iso, iso kokonaisuus siitä miten ihmiselimistö toimii perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan, ja iso osa siitä ei mene läpi millään, jos asiaa katsoo länsimaisesta näkökulmasta.
Mä en viitsi sen kummemmin puuttua sun ruokavalioon - halusin kirjoittaa tosta ettei sulle ole ennenkään toiminut toi runsas rasva, joten en ymmärrä mikset kokeile jotain muuta.
Mäkin olen yrittänyt sitä glidewalkingia, mutta harmittaa, kun täällä ei pääse sen kursseille, tuntuu vaikealta nimittäin, ehkä pikkuhiljaa :) ? Se istuma-asennon muutos meni melkein itsestään, mutta toi kävely, ja kans kumartelun opettelu on vaikeampaa jostakin syystä.
Killmister
Hmmm.. samaan aikaan kirjoitettiin :)
VastaaPoistaToivottavasti toi mun vastaus vastaa siihen tcm näkemykseen rasvasta?
Mä syön itse tällä hetkellä paljon riisiä, juureksia, kasviksia, hedelmiä, kalaa, rapuja, simpukoita, ostereita, munia (vähemmän kuin ennen), vähän vuohenjuustoa, ja vuohenmaitoa välillä vähän, papuja ja linssejä yms. Rasvaa tulee luonnostaan munista, maidosta yms. mutta en ole pitkään aikaan lisännyt varsinaisesti rasvaa ruokaan. Syön paljon enemmän hiilareita kuin ennen (tää on tehnyt niin paljon hyvää!), ja hedelmiäkin ihan vapaasti (en usko yhtään hedelmien fruktoosin aiheuttavan mitään, tätä mieltä on muuten myös lustig), vähemmän proteiinia tietty, enkä ole kans pitkään aikaan halunnut paljon muuta lihaa kuin jotain kalaa.
Mä söin niin paljon rasvaa + punaista lihaa silloin aikoinaan, että saattaa mennä jonkun aikaa ennen kuin tulee tarvetta sille :)
Koitan vältellä dogmaa ruoan kanssa, ja syön oikeastaan aina mielitekojen mukaan nykyään, jätän kans syömättä nykyään, jos huvittaa, mulle ei tule enää mitään stressiongelmia tollasestakaan.
Jotain tommosta!
Killmister
Sulta kyllä kuulee tosi kiinnostavia mielipiteitä. Ja tosiaan, ilmeisesti kovin monella on tullut probleemaa paleomaisella karpilla ja silti noista on tosi vähän juttua missään. Kochilla on kiinnostavia juttuja. Perfect Health Diet -kirjassa tais olla mainittu että kirjoittajilla tuli myös ongelmaa paleokarpilla ja niillä on se kai neliosainen artikkelisarja VHH:n riskeistä mutta ne suosii edelleen runsasrasvaista ruokavaliota, jossa vain hiilareiden osuus on kai 100-200g. Niiden laihdutusversio on vähärasvainen. Yks syy miks noista tykkään on se, että ne tiedostaa karppiongelmat kun on ne itse kokeneet. Ne tosin pääsivät niistä yli ja jäljittivät syyt puutostiloihin (mm. C-vitamiini) ja infektioihin (käyttivät antibiootteja). Niiltä varmaan tulee nyt kesällä enemmän juttua niiden omista taustoistaan.
VastaaPoistaMyös muualla on tullut myönteisempää juttua hedelmistä. Turha niitä on pelätä, sanoisin.
Mulla olisi suhteellisen alhainen kynnys sun suosimaan ruokavaliomalliin, joten voisin kokeillakin ottaa taas askeleen siihen suuntaan. Eli makroja hiilareiden suuntaan. Ei siinä mitään menetäkään.
Luuletko etten pystyisi poikkeamaan länsimaisesta ajattelutavasta TCM:ää lukiessa? No, näkee sitten.
Näköjään toi "toinen" Wilson on kirjoittanut Pricestä myös ja sen mielipiteet vasta erikoisia on :D
VastaaPoistaNo ompas mukava, kun killmister kirjoitit tänne :)
VastaaPoistaJoo kyllä tää syöminen vaan on, niin vaikeeta, että huoh.
Itsekkin luulin, että kun sokerit on suht ok, niin kaikki kunnossa. Sitten kävikin ilmi, että insuliinit on ihan kamalat. Eikä ne monen vuoden karppauksen jälkeen ole laskeneet, niin kuin sokerit on tehneet.
Sitten kävi vielä ilmi, että pähkinät, munat ja maitotuotteet on vähän niin kuin nou nou.
Ei aina oikein jaksa olla positiivinen tuon ruokailun suhteen vaikka aika montaa asiaa saan naamaani lappaa vaikka jätän nuo ainakin 2 kk pois.
T: Ninni
Terve Valtsu.
VastaaPoistaOlen yllättävän samoilla linjoilla syömisasioiden kanssa. Itse käytän myös paljon vihanneksia pakasteena ja tuoreena. Nyt kun bulkkaan, niin perunaa ja bulkkiriisiä menee maitorasvojen kanssa isoja määriä alas.
Kysymyksiä:
- Miksi C-vitamiinilisä ja noin vahvana? Koska et syö juurikaan kasviksia?
- Missä juustoissa on K2-vitamiinin muotoja. Edamissa ainakin, muita?
-Mitenpä teet pottuvoin tai muulla maitorasvalla perunat?
Mika
Hei Mika.
VastaaPoistaC-vitamiini ei ole minullekaan ihan selvä tapaus. Mielipiteitä on joka suuntaan. Tuolla Perfect Health Diet -blogissa ollaan aika innokkaita Ceen suhteen, samoin Art Ayersin blogissa suositellaan osaksi terveellistä ruokavaliota (ja hänen kirjoituksensa Why Guinea Pigs? on aika jännä). Nick Lanen happikirjassa ollaan taas käsitelty/kritisoitu aika kiinnostavasti antioksidanttiteoriaa ja samalla C-vitamiinijuttuja. Siinä oli myös kerrottu opiskelijasta, joka otti C-vitamiinia ja kuoli sen seurauksena (en muista kuinka nopeasti ongelma kehittyi) ja syynä oli että opiskelijalla oli raudankertymätauti. C-vitamiini lisää raudan imeytymistä, ja jättisuuret rautatasot taas on yhdistetty tosi moniin ongelmiin. Ja veressä happi, C-vitamiini ja rauta voi olla aika paha yhdistelmä. Ok, ei varmaan kovin yleinen tilanne.
Lisäksi C-vitamiinin on näytetty suojaavan mm. liikunnan stressiltä. 500mg annoksellakin voi sitä kautta.kuulemma kumota ison osan liikunnan tuomasta hyödystä solutasolla (mitokondrioiden lisääntynyt määrä?) mutta mulla onkin tilanne se, että koen olevani jossain määrin stressiongelmainen (vähän heikko stressinsietokyky, mutta ei mitenkään "vakavasti") ja siksi olen ajattelussa päättänyt oikoa pari mutkaa ja kokeilla jos C-vitamiinista olisi iloa. Ja en tiedä olisiko käytännössä eroa jos ottaisi vaikka vain viidesosan noista määristä. Ainakin verenkiertoon sitä päätyy tosi vähän. Mulla on Ceetä sekä tabletteina, että jauheena ja kun tabut käyvät vähiin, alan ehkä ottamaan erittäin pieniä annoksia kamalan makuista C-vitamiinijauhetta. Niin ja en osaa sanoa onko Ceestä iloa ollut. Ehkä, ehkä ei. Onneksi on aika halpa lisä kuitenkin.
Gouda kuulemma sisältää myös K2-vitamiinia. Google ehkä tietää lisää.
En tiedä käytänkö oikein termiä "pottuvoi" mutta tarkoitan perunan ja voin seosta. Jotkut kaupan perunalajikkeet sopivat tarkoitukseen hyvin, jotkut eivät. Olen vähän pihalla että mikä soveltuu hyvin, kun eri kerroilla ostetut saman lajikkeen perunat tuntuu myös olevan keskenään erilaisia. Ainakin jauhoinen Van Gogh on toiminut viime aikoina hyvin. Olen keittänyt perunat ja lautasella hajottanut ja laittanut voita sekaan. Voi on sulanut ja jos on ollut sopivat perunat kyseessä, lopputulos on ollut mun mielestä kovin kivan makuinen.
Mutta kuten yllä ehdoteltiin, teen pientä kokeilua eli syön tässä vähän enemmän hiilareita jonkun aikaa. VHH pistää mut kummallisesti ylikierroksille joten oon ehkä 150g hiilareita syönyt päivittäin. Mutta voisin kokeilla jos toinen ääripää (tai no ei nyt ihan) makrosuhteissa rentouttaisi vielä enemmän kuin tämä nykyinen. Eli tärkkelystä lisää, hedelmiäkin hieman mukaan ja vähemmän maitorasvaa.
(hmm... kännyllä tuli kirjoitettua, toivottavasti ei ole hirveästi typoja)
En oikein ymmärrä tätä jauhantaa lihan ja rasvan haittavaikutuksista maksalle. Sillähän ei näiden kanssa oikeastaan ole mitään tekemistä. Se mihin rasvapitoinen vhh vaikuttaa on lähinnä haima. Alkoholista ja liiallisesta hiilareistahan maksa kärsii ja syntyy "rasvamaksa"
VastaaPoistaFF
FatFan, kiinalaisessa perinteisessä lääketieteessä (TCM) noi nimet ei vastaa todellisuutta. Eli jos puhutaan tukkeutuneesta maksasta tai jostain veren puutteesta, niin ongelma ei yleensä löydy juuri nimetystä paikasta. Itse en tiedä käytännössä _mitään_ TCM:stä, vaikka olisi kiva varmaan tutustua edes perusteisiin. Se on kuitenkin kokemuspohjainen systeemi, joka ilmeisesti tarjoaa erilaisia etuja länsimaiseen reduktionistisempaan lääketieteeseen nähden.
VastaaPoistaJa tosiaan, maksalle varmaan pahinta kamaa on teollinen fruktoosi+alkoholi+kalaöljy. En menisi tärkkelystä hirveästi moittimaan, mutta viljat ovat osalle ilmeisesti ihan merkitsevä ongelma kuten prosessoidut ruoat. Niillähän ne elinvaurioita aiheuttavat sokeripiikit todennäköisemmin saadaan kuin perunoilla tai edes riisillä. OK, diabeetikoilla on varmaan syytä suurempaankin varovaisuuteen, jopa perunoiden kanssa.
Ja itsehän en noita juttuja vielä ymmärrä, mutta karppausfoorumilla on ajateltu muunkin rasvan mahdollista ongelmallisuutta endotoksemian kautta. Rasva kuten liikuntakin lisää endotoksiinien (gram-negatiivisten bakteerien ulkokalvon lipopolysakkaridit) pääsyä vereen. Liikunta on monille terveellistä, mutta joillekin stressiongelmaisille se voinee tuottaa lisärasitusta ja tossa on varmaan osa sitä selitystä. Noita löytyy haulla jos hakee vaikka hakusanalla endoto*
Sitten Donin blogissa oli viitettä, että ainakin ketogeeninen dieetti tuottaa osan hyödyistään sympaattisen hermoston kautta. Ja edelleen, joillekin ihmisille se saattaa olla ongelmaksi. Mä kävin ehkä liian ylikierroksilla karpatessa kun oon muutenkin vähän levoton. Ainakin Berkowitzien karppikirjassa ja Diana Schwarzbeinin kirjoissa ollaankin vähän sitä mieltä että etenkin alakarppaus voi oikeasti olla huono valinta jos on kiireinen/iltadataaja/ylisuorittaja. Toki myös sen itse stressitaipumuksen hillitseminen on siinä tilanteessa hyvä juttu, mutta noi nyt vaan on esimerkkejä siitä, että muuallakin on jonkinlaista mielipidettä että ainakin stressin yhteydessä runsasrasvainen ja matalahiilarinen dieetti voi olla huonompi valinta kuin vähän runsashiilihydraattisempi.
No... Näissä on vielä miettimistä mutta tollainen on oma mututuntuma :P Kerro, jos oot eri mieltä tjsp...
Nyt Don näköjään kirjoittaa jonkinlaista sarjaa TCM:stä. Tässä eka kirjoitus http://donmatesz.blogspot.com/2011/06/progression-of-disease-according-to.html
VastaaPoistaJa Colpokin kiusaa karppaajia: http://anthonycolpo.com/?p=1743 Is a Low Carb Diet Bad For Your Thyroid?
Minä menin myös karpatessa ylikierroksille. Minulle alakarppaus aiheuttaa kilpirauhasen ylitoiminnan oireita (arvot viitearvoissa normaalia ylempänä)ja kärsin aamuyön unettomuudesta ja levottomuudesta karpatessa. Sain hyperventilaatio-kohtauksia ja kärsin asentohuimauksesta lämpiminä kesäpäivinä jolloin hakeuduin tutkimuksiin. Silloin kyseessä taisi olla lisäksi nestehukka. Minulta löytyi kilpirauhasessa 6 kpl kystia. Normaalisti minulla lienee kilpirauhasen vajaatoiminta vaikka arvot ovatkin viitealueella. Karppasin vuonna 2005 ja paino tippui 21 kiloa. Siirryin hyväkarppaukseen ja oireet loppuivat ja kilpirauhasarvot normalisoituivat. Olen kärsinyt masennuksesta ja kaikista kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista tuon jälkeen.
VastaaPoistaKillmister kirjoittaa ensimmäisessä kommentissa:"kilppari poksahtaa (kilpparivaiva on ehkä yleisin seuraus karppaamisesta)".
VastaaPoistaAsiahan jäi vaivaaman. Osaako jompi kumpi teistä avata tätä enemmän, mistä ilmiöstä oikein kyse? Tai vaikka linkkiä/vinkkiä mistä lukea enemmän asiasta?
Ainakin Paul Jaminet (kirjoittaa Perfect Health Diet -blogia) ja Anthony Colpo on näistä hiilariseikoista kirjoitelleet/väitelleet blogeissaan.
VastaaPoistaColpo on sitä mieltä että ainakin liikunnan kanssa karppaus aiheuttaa kilpirauhasongelmia, ja Colpo myös tuntuu suosittelevan ainakin liikuntaa harrastaville runsashiilihydraattista ruokavaliota.
Jaminet on hyväkarppauksen puolella ja sitä mieltä, että jos on hiilarien puutos esim alakarppauksen ja liikunnan tai sitten hiilarien tarvetta lisäävän infektion takia, niin siinä voi mm. liman tuotanto (mm. suolistossa) kärsiä ja elimistö myös samalla vähentää kilpparin toimintaa ravinteiden säästämiseksi.
Sitten mm. Diana Schwarzbein ja Berkowitzit myös ovat huomanneet tietynlaisten ongelmien lisääntyvän karppauksessa, ainakin joillakin ihmisillä. Berkowitzeiltä olen huomannut, että suosittelisivat mm. kiireisille ihmisille että eivät ainakaan alle 50g hiilareita syö päivässä, vaan mieluummin 50-150g.
Itsekin olen samalla kannalla näiden mainitsemieni tyyppien kanssa. Jos on stressiä tai muuta, sitten on mahdollisesti hyvä unohtaa Antti Heikkilän suositukset 72g ylärajasta hiilareiden suhteen ja syödä vaikka tuplasti tuohon nähden.
Teoriassa myös esimerkiksi seleenin puute liittyy kilpirauhasongelmiin ja jonkun verran on kyllä tullut ihmisiä vastaan jotka luulevat karppauksen aiheuttaneen heille seleenin puutosta.
Kiitos Valtsu!
VastaaPoistaMietin just tuota, että onko kyse hiilihydraateista vai vaikka jonkin ruoka-aineen vaikutuksesta vai mikä on idea tuossa väitteessä.
Voiko tämän kääntää myös niin, että jos on kilppariongelmia (siis jo todettuja), kannattaa syödä enemmän hiilihydraatteja eikä esimerkiksi pyrkiä ketoosiin?
Juu, kyllä itsekin ajattelisin että sopiva määrä lisähiilareita voi olla oikein hyvä valinta jos on kilpparivaivaa. Karppifoorumilla kyllä on sellaisia ihmisiä, jotka pitävät melko vähähiilihydraattista alakarppausta parhaimpana keinona kilpparijuttuun, mutta itse kallistuisin ainakin lähtökohtaisesti vielä hitusen korkeampiin määriin, ehkä jotain 150g päivässä, mieluiten kenties juureksina.
VastaaPoistaJa siis joo, Jaminetin mukaan kyse on pitkälti hiilarien määrästä, joka ei hänen mielestä alakarpatessa ole aina kaikille riittävä jos hiilarien tarve on jostain syystä (stressi, infektio jne) ylhäällä. Hän on sitä mieltä että verensokeritasoista ei näe sokerin pientä puutetta, joka sitten sen sijaan voi näkyä esimerkiksi hieman vähentyneenä liman erityksenä. Sellaistakin aika spekulatiivista arvailua on tullut, että voisiko Kwasniewski-ihmisten ruoansulatuskanavaan liittyvät kuolematapaukset liittyä kenties jollakin tavalla juuri vähentyneeseen limaneritykseen. http://perfecthealthdiet.com/?p=1077 http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2010/08/back-comments-section-of-uric-acid-post.html
Heips, kiinnostava blogi, herattaa mielipiteita suuntaan jos toiseenkin. Opiskelen itse ravitsemustiedetta ensimmaista vuotta, ja monikin asia kiinnitti huomioni tassa postauksessa. Kommentoin talla kertaa paastoa.
PoistaEn aivan saanut kasitysta siita miten toteutat paastosi kaytannossa, mutta paaston hyodyista ei ole sanottavaa tutkimusnayttoa. Tai no jaa, on ja ei. Paa-asiassa voidaan kuitenkin sanoa, etta ihmisen ei tarvitse paastota ja etta ns. "kuona-aineet" ovat silkka myytti. Kehoon ei kerry mitaan kuonaa joka pitaisi esim. vesipaastolla poistaa. Kylla kropalla on ihan omat suodatusmekanisminsa, niin kauan kun ruokavalio pysyy kohtuudessa, eivatka yli- tai alilyonnit tule tavaksi. Maailman terveimmat ja vanhimmiksi elavat ihmiset tulevat Japanista ja Italian saarilta, joissa paastoa ei harjoiteta, vaan paa-asiassa on taypainoinen valimerellinen ruokavalio.
En kritisoi, kunhan nostin esille oman pointtini asiaan liittyen. :) Kiintoisa blogi kaikkinensa, tulen taatusti jatkossakin. Pahoittelut tasta poikkeuksellisesta aakkosten vajavaisuudesta, olen koulun koneella, joka ei tunne suomalaisia aakkosia. :)
Kiitti kommentista Maama. Pätkäpaastossa (intermittent fasting) on yleensä pointti vain siinä että syödään ruoat päivittäin 8 tunnin aikana jolloin jää 16 tunnin tauko. Yritin noudattaa sitä kirjoittaessani tätä tekstiä mutta kokeilu jäi lyhyeksi ja tuolla ihan tekstin alussa EDIT-kohdassa ilmoitinkin sen lopettamisesta. Nykyisin minulle kertyy vain noin 12-14h paastoa kun en syö loppuillasta enkä nukkuessani.
PoistaItse haluaisin vielä joskus lukea enemmän paastojutuista lisää. Luulisi kuitenkin eri kulttuurien paastoilla olevan jotain relevanssia johonkin. Jopa Amazonin Piraha-heimossa, jonka kulttuuri/kieli on varmaan lähes maailman kauimpana länsimaisesta, ihmiset välillä kituilivat syömättä ruokaa siksi että heistä tulisi "hard" eli öö... kovia? Daniel Everett ei kai kirjassaan tarjonnut mitään selitystä kun ei ole ravitsemustieteilijä, mutta viittaa kyllä aina tietynlaisen paastoilun jonkinasteiseen universaaliuteen.
Toivottavasti täältä blogista löytyy nyt jotakin kiinnostavaa kommentoitavaa. Kritiikkikin on jees, etenkin jos vaikka tulkitsen joitakin tutkimusartikkeleita ihan pieleen.
150 grammaa hiilaria pääasiassa juureksina? Aika paljon saat muuten syödä juureksia päästäksesi tuohon hiilarimäärään.
PoistaTaidat lukea aika vanhoja kommentteja, jotka ei siis liity tähän nykyiseen kirjoitukseen! :)
PoistaMutta olisi siis pitänyt kirjoittaa varmaan "mukuloina ja juureksina", koska pelkillä porkkanoilla ym. on tosi vaikeata saada merkittäviä hiilarimääriä.
"En tykkää hirveästi siitä ideasta, että ihmisen tarvitsisi ottaa ravintolisiä, mutta otan välillä D3-vitamiinia ja magnesiumia."
VastaaPoistaJos et tykkää pillereistä, lisää magnesiumia ja D3-vitamiinia tekemääsi leipään, kas näin:
http://iherb.com/p/1101?rcode=rbd962
http://www.iherb.com/search?kw=vitamin+d3&x=0&y=0#cid=425&none&rcode=rbd962
Meni jälkimmäinen linkki pieleen, uusi yritys, nestemäinen D3:
VastaaPoistahttp://www.iherb.com/vitamin-d-liquid?rcode=rbd962