tiistai 16. kesäkuuta 2020

Hammaslääkärin luuppivalo - saako halvallakin hyvän? (vieraskirjoitus)

Tämä artikkeli on blogini hammaslääkärin työtä harjoittavan lukijan laatima vieraskirjoitus, joka julkaistaan kirjoittajan pyynnöstä nimettömänä.


1. Johdanto                            


Hammaslääkärin työssä työalueen hyvä näkeminen on tärkeää ja tässä suhteessa sanoisin, että hyvä valaistus on jopa suurentavia luuppeja tärkeämpi asia. Etenkin suun taka-alueiden approksimaalisissa kaviteeteissa syvän marginaalireunan selkeä näkeminen pelkällä potilasvalolla on melkoisen haastavaa, sillä lampun valo tulee eri suunnasta kuin katse eikä usein tavoita työskentelyaluetta. Tämän vuoksi luuppeihin kiinnitettävä lisävalo kirkastaa monesti tilannetta huomattavasti.

Valmistuin hammaslääkäriksi vuonna 2016. Vielä omana opiskeluaikanani ei koulun puolesta ollut saatavilla luuppeja tai valoja. Tuolloin osa kurssilaisista hankki itse omalla kustannuksella valot, luupit tai molemmat.

Koska opiskelijana rahaa oli niukasti, ostin itse halvan kiinalaisen valon sekä luupit. Ostamani kiinalaiset luupit osoittautuivat pian pitkälti käyttökelvottomiksi, joten tein valmistumiseen asti töitä suojalaseihin kiinnitetyllä halvalla kiinalaisella valolla. Tuokin yksinään avusti työtäni huomattavasti. Matkan varrella valoa sekä luuppeja on tullut päivitettyä pariinkin otteeseen.

Luuppien kohdalla ymmärrän jossain määrin sen, että halvalla ei saa hyvää, koska laadukas optiikka maksaa. Luuppivalon suhteen minun on puolestaan ollut hankala ymmärtää niistä pyydettäviä yleensä yli 1000 euron hintoja. Kyseessähän kuitenkin on käytännössä akku ja LED-valo. Näiden valmistuskulujen ei pitäisi olla kovin suuret.

Luupeista ja valoista löytyy suhteellisen hyvin tietoa ja arvosteluita ulkomaisilta keskustelupalstoilta, mutta useita malleja kattavia vertailuja ei juurikaan ole. Tästä syystä ajattelin tehdä pienen vertailun, joka voisi helpottaa jonkun ostopäätöstä.


2. Vertailussa mukana olevat valot


Alla olevassa kuvassa esitetään vertailussani käytetyt luuppivalot. 
Ilmoitetut hinnat ovat suuntaa antavia eivätkä sisällä veroja. Verojen kanssa lopullinen hinta nousee hieman.


Vertailussa käytetyt luuppivalot.


3. Luuppivalojen tuotekuvauksistaLuuppivalojen myyjät ilmoittavat yleensä valonsa luksimäärän. Merkillistä kyllä, harva myyjä ilmoittaa miltä etäisyydeltä kyseinen luksimäärä on mitattu. Näin ollen myyjien ilmoittamalla luksimäärällä ei oikeastaan ole mitään käytännön merkitystä, koska mitä lähempänä valo on on, sitä pienemmälle alueelle valoteho kohdistuu ja luksimäärä kasvaa. Täysin tehoton valo voi tuottaa 1 cm etäisyydeltä enemmän lukseja kuin tehokas valo 50 cm päästä.

Piristävänä poikkeuksena on ExamVision, jonka sivuilla ilmoitetaan valojen antamat luksimäärät 35 cm mittausetäisyydeltä. Niinpä olen vertailun helpottamiseksi tehnyt omat mittaukseni myös 35 cm etäisyydeltä.

Mittaukset on tehty käyttäen puhelimen luksimittaria, jonka tulokset ovat tuskin täysin täysin tarkkoja, mutta ovat oletettavimmin ainakin keskenään vertailukelpoisia. Mittaukset on toistettu parilla eri puhelimella tulosten yhtenäisyyden varmistamiseksi.


4. Vertailukuvia


Ylimmässä kuvassa ovat luuppivalot halvimmasta kalleimpaan. Keskikuvassa on kuvattu näiden valokeilat seinää vasten. Alimmassa kuvassa on valotusaikaa lyhennetty, jolloin saadaan kirkkauserot paremmin esiin.5. Vertailun tulokset


Kiinavalo (20€)

Arvosana:
★★
Mitattu valaistusvoimakkuus 35 cm etäisyydeltä on 10 000 luksia.

Valokeila ei ole tasainen, vaan valoa siroaa joka suuntaan ja valaistusvoimakkus heikkenee voimakkaasti mentäessä sivulle valokeilan keskustasta. Valo voi häikäistä potilasta ja epätasainen valokeila voi vaikeuttaa yksityiskohtien ja sävyerojen havaitsemista.

Akut eivät myöskään ole kovin laadukkaita. Itse olenkin ostanut niitä vuosien aikana lähes 10 kpl akkujen väsähdettyä.

Kokonaisuudessaan tämä valo on huomattavasti parempi kuin ei valoa lainkaan. Hinta-laatusuhde on loistava.
Kiinavalo (30€)

Arvosana:
Mitattu valaistusvoimakkuus 35 cm etäisyydeltä on 2 500 luksia.

Tämä valo oli selvästi tehottomampi kuin edellinen malli. Lisäksi valon tuottama spotti on tarpeettoman suuri, jolloin valotehoa menee “hukkaan”.

Tässä todennäköisesti ledivalon itsensä tehokkuus samaa luokkaa kuin halvemmassa valossa, mutta kun valo on optiikalla tehty tasaiseksi, on valon kirkkain kohta myös himmeämpi.
Kiinavalo (120€)

Arvosana:
★★★★
Mitattu valaistusvoimakkuus 35 cm etäisyydeltä on 11 000 luksia.

Tämä on jo hyvinkin käyttökelpoinen, tasaisen spotin tuottava valo. Valo on heti laadukkaamman tuntuinen kuin edelliset. Valon värilämpötila on omaan makuuni tosin turhan kylmä ja sinertävä.

Valon speksit ovat lähes identtiset ExamVisionin myymän Essential Alpha -valon kanssa ulkonäköä, valotehoa ja värilämpötilaa myöten. Examvisionin sivuilta näkee hyvin myös valospotin ympärille tulevan sinisen kehän. Kenties valo tulee samalta tehtaalta tai sitten kyseessä on speksejä myöten taidokas kopio.

Tämän valon myötä huomasin pian, kuinka iso ero paremmalla ja tasaisemmalla valolla on työhöni. Joten melko pian tämän valon hankkimisen jälkeen aloin katselemaan jo kallimman luokan valoja.
LumaDent (450€)

Arvosana:
★★★★★
Mitattu valaistusvoimakkuus 35 cm etäisyydeltä on 24 000 luksia.

Tämä valo on aika lailla kehutuin hinta-laatusuhteeltaan maailmalla. Luin runsaasti erilaisia vertailuita ja arvosteluita valosta ennen ostopäätöstä.

Valon etuna on se, että kaikki kaapelit ovat irroitettavia ja siten helposti itse vaihdettavia. Myös varaosien saanti- ja hinta ovat hyvät. Tämä oli itselleni tärkeä pointti, sillä olen kuullut tapauksista, joissa jopa yli 1000 euron valon kaapeli tai liitin on kulunut takuuajan umpeuduttua ja korjaus on tullut todella kalliiksi.

Itse otin kaksi akkua sisältävän paketin, jotta minulla on takuuvarmasti aina täysi akku saatavilla. Valo on ollut kaikin puolin hintansa arvoinen.6. Vertailua muihin valoihin


Minulla ei ole omakohtaista kokemusta hammaslääkärin työn tekemisestä muilla valoilla. Kokeilin kuitenkin lyhyesti kahden työkaverini Meridentin valoa, joista ensimmäisessä valo oli kirkkaimmasta kohdastaan noin 26 000 luksia ja toisessa noin 32 000 luksia.

Meridentin valokeila on siis keskeltä hieman kirkkaampi kuin käyttämäni LumaDent-valon valokeila. Toisaalta se ei ollut tasainen vaan himmeni selvästi reunoille tultaessa.

Meridentin vahvuutena mainittakoon kuitenkin heidän akkuratkaisunsa. Lampun akku roikkuu hihnasta ja laitetta voi operoida kyynärpäällä aseptiikan heikentymättä.ExamVisionin valoja en ole päässyt vertailemaan. Oheisessa vertailussa on vierekkäin Lumadent ja ExamVisionin Focus True -valo. Kyseisessä vertailussa Lumadent selvästi kirkkaampi kuin ExamVisionin valo, mikä on myös linjassa valmistajien ilmoittamien luksimäärien kanssa.Alunperin itseäni houkutteli nimenomaan ExamVisionin Focus True -valo, koska mainosten mukaan se ei koveta yhdistelmämuoveja. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että käytän mieluummin tehokkaampaa valoa, jolla näen kunnolla hankaliinkin paikkoihin. Yhdistelmämuovien kanssa työskentelyä varten käännän vain LumaDent-valoon sisältyvän oranssin värikalvon paikoilleen. Tällä tavoin näkyvyys on pysynyt hyvänä eikä muovien ennenaikainen kovettuminen ole ollut ongelma.7. Valon kiinnittäminen luuppeihin


Kiinavalot voidaan kiinnittää nippusiteillä tai vastaavilla virityksillä useimpiin luuppeihin.

Omien Lumadent-merkkisten flip-up-luuppien kohdalla tein siten, että otin vanhasta kiinavalostani kuvassa merkatun mustan neliömäisen kiinnikkeen varaosaksi ja kiinnitin sen flip-up-luuppeissani olevaan ruuvinkohtaan yhdellä ruuvilla kiinni. Tämän jälkeen kiinnitin toisen kiinanvalon sen mukana tulleilla kiinnikkeillä luuppeihini:


Tämä kiinnitystapa tuo tosin valon selvästi luuppeja ylemmäs, jolloin valo ei tule täysin samassa linjassa katselusuunnan kanssa.

Kokeilin seuraavan valon kanssa tuoda valon samansuuntaiseksi luuppien kanssa, jolloin näkeminen hankaliin paikkoihin ja etenkin juurikanaviin parani huomattavasti. Tämän virityksen ulkonäöstä tosin voi olla montaa mieltä:


Nykyiset luuppini ovat Meridentin TTL-luupit (through-the-lens), jotka ovat mielestäni aiempia Lumadentin flip-up-luuppejani paremmat kuvanlaadun ja käyttötuntuman osalta.

Lumadentin valon kanssa ei pitäisi olla kiinnitysongelmia minkään luuppien kanssa, sillä heiltä löytyvät valmiina kiinnikkeet yleisimpien valmistajien luupeille ja mikäli adapteria ei löydy, he valmistavat sellaisen.

Itse laitoin kuvan omista Merident-luupeistani Lumadent-valotilaukseni mukana, koska Meridentiä ei löytynyt heidän listastaan. Lupauksen mukaisesti paketissa tuli luuppeihin sopiva adapteri:
8. Loppumietteitä


Mielestäni jonkinlainen luuppivalo tai otsavalo on välttämättömyys, jotta hammaslääkärin työtä voi tehdä kunnolla. Hyvät luupit ja valo maksavat tavallisesti paljon, joten ymmärrettävästi opiskelijana ei niihin välttämättä ole varaa.

Viimeistään työelämään siirtyessä kannattaa kuitenkin vakavasti harkita hyvien työvälineiden ostoa. Itsekin luulin aiemmin näkeväni hyvin halvempien luuppien ja valon kanssa, mutta hyvien välineiden myötä tajuaa, kuinka paljon paremmin sitä voikaan nähdä ja sitä kautta myös tehdä laadukkaampaa työtä.

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Nyt on Suomessakin saatavana Surgitel luuppeja ja luuppivaloja.
  www.surgitelpartner.fi
  Surgitel toi markkinoille langattoman Wireless Air Led luuppivalon vuonna 2016.
  Tämä testivoittaja valo on silmäystävällisin, väsyttämätön ja luonnollinen - ei liian kirkas eikä sinertävä.Ennenkaikkea tasalaatuinen koko valaisualueelta.
  Luupit ja luuuppivalot ovat pitkäaikainen ratkaisu työnäkymääsi - silmillesi ja ergonomiaan - niska/hartia/selkä terveydellesi. Kannattaa valita tutkittua laatua.
  Lopulta tärkeintä on ammatillisen näkemisen tarkkuus ja paras mahdollinen työergonomia - tämä on mahdollista Surgitel patenttien avulla. Surgitelilla on erinomaiset opiskelija tarjoukset ja maksuvaihtoehdot opiskelijoille.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä kattavasta vertailusta! Sellaista olenkin kaivannut. Kiitos vaivasta muiden hyväksi.

  VastaaPoista