torstai 12. heinäkuuta 2018

Hömppätietoa mikroaaltouuneista

(Tämä teksti on julkaistu alun perin vuonna 2016 osana kirjoitusta Terveysguruja, asiantuntijoita, asiavirheitä)

RikkiMikko siteeraa blogissaan erilaisia väittämiä mikroaaltouuneista. Perusväittämä on tässä: “Mikroaaltouuni tuhoaa lähes kaikki ruuan vitamiinit, entsyymit ja antioksidantit. Mikrolla valmistettu ruoka on pelkkiä tyhjiä kaloreita”.

Väittämä on kiinnostava. Olen itse pohtinut vapaa-ajallani, tuhoaako myös perinteinen uuni ruoan samalla tavalla. Löysinkin jo alustavaa näyttöä aiheesta:

Uuni tuhoaa ruoan antioksidantit!

Päädyin pohdinnassa lopulta tulokseen, että olisi ainakin syytä vilkaista tutkimustietoa aiheesta. Erääseen espanjalaistutkimukseen viitataan tässä yhteydessä usein. Siinä havaittiin parsakaalin fenoliyhdisteiden säilyvän keittämällä huomattavasti paremmin kuin mikroaaltouunissa. Tutkijat mainitsivat tuloksen poikkeavan aikaisemmista tutkimustuloksista, joissa mitään tällaista yhteyttä ei havaittu.

Tulos liittynee siihen, että parsakaalipalaa kuumennettiin pienessä vesimäärässä 1000 watin teholla viiden minuutin ajan. Palan vastaanottama lämpömäärä (300kJ) oli luultavasti paljon suurempi kuin keitettäessä. Testasin hypoteesiani kahdella porkkanapalalla, joista ensimmäinen oli kolme minuuttia mikrossa ja toinen oli kolme minuuttia kiehuvassa vedessä. Mikrossa ollut porkkana kuumeni selvästi enemmän ja oli lämmityksen jälkeen sisältä kypsän pehmeä. Keitetty porkkana lämpeni lähinnä reunoilta, säilyen sisältä viileänä ja kovana. Keitetty porkkana ei siis yksinkertaisesti ehtinyt vastaanottaa yhtä paljon lämpöä kuin mikrolla lämmitetty porkkana.

Olen törmännyt aikaisemmin myös Kaayla Danielin väittämään, jonka mukaan mikroaalto muuttaa äidinmaidonkorvikkeen proliini-aminohapon erääksi myrkylliseksi yhdisteeksi. Häneltä jäi vain mainitsematta, että kuumennus tehtiin tutkimuksessa 174-176 asteen lämpötilassa ja korkeassa paineessa. Hupsista!

Magneettimedia-sivustollakin on kirjotus mikroaaltouuneista. Tekstissä muun muassa todetaan, että "havaijilainen tri Lee kirjoitti joulukuun 1989 Lancetissa" mikroaaltouunien haitoista. Todellisuudessa tällaista tutkimusartikkelia ei ole julkaistu, minkä voi helposti tarkistaa kyseisen tiedelehden arkistoja selaamalla.

Magneettimedian artikkelissa viitataan myös Hertelin ja Blancin havaintoihin, mutta niitä ei ole julkaistu edes kunnon tiedelehdessä, ja erään katsauksen (Sieber ym. 1996) perusteella heidän havaintonsa oli epäluotettava ja näkemykset muutenkin ristiriidassa muiden tutkimushavaintojen kanssa. Lisäksi Blanc ilmoitti aiheeseen liittyvässä oikeudenkäynnissä, että Hertel on lisännyt Blancin nimen hänen artikkeliin ilman Blancin suostumusta, ja ettei hän itse allekirjoita Hertelin tulkintoja aiheesta.

Edellä mainittujen kirjoittajien lisäksi Suomessa myös Antti Heikkilä ja Kaarlo Jaakkola levittävät samanlaisia kyseenalaisia ideoita mikroaaltouunin haitoista - tietysti tarjoamatta mitään kunnollisia perusteluja radikaaleille väittämilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti