perjantai 6. heinäkuuta 2018

Vaihtoehtofaktoja syövästä

(Tämä artikkeli on julkaistu alun perin osana toista blogikirjoitusta 03/2016)

Terveyskeskusteluissa eräs erittäin laajalle levinnyt myytti on se, että syöpäsolut voivat tuottaa energiaa ainoastaan sokerista. 

Turpaduunari-blogissa julkaistiin tähän harhaluuloon perustuva artikkeli Syöpä on metabolinen sairaus.

Artikkelissa väitetään että Otto Warburg sai Nobel-palkintonsa löydettyään syöpäsolujen erilaistuneen syöpähengityksen. Todellisuudessa Warburg sai palkintonsa soluhengitysentsyymien löytämisestä, eikä hänen Nobel-palkintoluennossa ei puhuttu sanaakaan syövästä. Tästä huolimatta tuhannet terveyskeskustelijat edelleen jakavat tätä virheellistä myyttiä Warburgin Nobel-palkinnosta.

Artikkelissa myös väitetään Warburgin havainneen, että syöpäsolut tuottavat kaiken energiansa hapettomasti fermentoimalla sokeria eivätkä osaa käyttää rasvaa/ketoaineita kuten normaalit solut. Artikkelissa on erinäisiä hassuja ilmaisuja kuten se, että nykyään 'kammotaan rasvaa, vaikka sitä syöpäsolut eivät edes osaa käyttää ravinnokseen!'.

Todellisuudessa jopa Warburg oitse havainnut syöpäsolujen kykenevän soluhengitykseen eikä ainoastaan fermentaatioon. Todellisuudessa erilaiset syöpäsolukannat käyttävät merkittävästi rasvaa, ketoaineita ja aminohappoja, ja aiheesta löytyy lukuisia ajankohtaisia tieteellisiä katsausartikkeleita [1,2,3,4,5,6]. Joissakin eläinkokeissa runsasrasvainen ketogeeninen ruokavalio on jopa lisännyt kasvaimen kasvua[7].

Lukemalla alan tutkimuskirjallisuutta huomaa siis nopeasti, että artikkelin keskeisillä väitteillä ei ole todellisuuspohjaa. Myös Antti Heikkilän kirjoissa näkyy käytännössä identtisiä virheväittämiä aiheesta, ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa:

Heikkilän kirjan nimi
Vuosi
Väittämä
Diabeteksen hoito ruokavaliolla
2008
Nobelisti Otto Warburg osoitti, että syöpäsolu, joka on normaalisolun taantunut muoto, kykenee käyttämään vain sokeria.
Ravinto ja terveys
2006
Syöpäsolu ei kykene käyttämään rasvaa polttoaineena.
Ravinto ja terveys
2006
Syöpäsolun ainoa polttoaine on sokeri.
Ravinto ja terveys
2006
Sokerin poisjättäminen vähentää syövän ravinnonsaantia ja on aina mielekästä syöpäpotilaille.
Ravinto ja terveys
2006
Syöpä ei todellakaan voi käyttää proteiineja eikä rasvaa joten tältä pohjalta katsoen dieetti on hyödyllinen syöpäpotilaille.
Hyvän olon keittokirja 2
2004
Syöpäsolut voivat käyttää ainoastaan sokeria energialähteenä. Syö­päsolut lisäksi käyttävät sokeria eri lailla kuin normaalisolut. Terveet solut kykenevät käyttämään hyväkseen myös rasvaa ja ketoaineita.
Hyvän olon keittokirja 2
2004
Jo 70 vuotta sitten tohtori Otto Warburg sai lääketieteen Nobel-palkinnon havaittuaan, että sokeri aiheuttaa syöpää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti