keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Glysiiniluennon diat (10.6.2014)

Puhuin tänään Otaniemessä järjestetyssä Upgraded Life Festival -tapahtumassa puolisen tuntia glysiini-aminohapon vaikutuksesta metaboliseen oireyhtymään sekä terveyteen yleisesti. Taisi olla toinen kerta kun puhun terveysjutuista julkisesti ihmisten edessä.

Kuten esitelmän aikana lupailin, laitoin diat kaikkien ihasteltavaksi SlideShareen. Pari muotoiluvirhettä tuohon jostakin syystä tuli, mutta ei niillä liene suurempaa väliä. ;)

Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, blogini viimeaikaisissa kirjoituksissa on samasta aiheesta tietoa hieman kattavamminkin. Englanninkielisessä blogissani on myös glysiiniartikkelista laajennettu versio.



Huomautuksia

Pari huomautusta myös sisällöstä.

Ensinnäkin, diassa 23 voisi olla maininta että glysiini löytyy lääkeluettelosta joten ei kannata turvautua iHerbiin jos aikoo kokeilla sen käyttöä ravintolisänä. Suomessa ainakin Aminopörssi myy glysiiniä jauheena. Itse laitan jauheen teelusikalla tyhjiin iHerbistä tilaamiini "double 00" -kapseleihin, koska en pidä glysiinin mausta.

Toiseksi, diassa 14 kuvailtu tutkimus ansaitsisi ehkä lisäkuvailua. Kyseessä on suorastaan hullu tutkimustulos, jota kuvailin edellisessä kirjoituksessani seuraavin sanoin:
Vuonna 2004 julkaistussa meksikolaistutkimuksessa rottien juomaveteen lisättiin 30% sokeria, jolloin rottien ainoa veden lähde sisälsi sokeria lähes kolminkertaisesti verrattuna tyypilliseen tuoremehuun tai virvoitusjuomaan. Tämän vuoksi rotat saivat vedenjuonnin ohessa niin suuren määrän sokeria että varsinaiselle proteiinia, vitamiineja sekä mineraaleja sisältävälle ruoalle ei jäänyt juurikaan tilaa ja sen saanti vähenikin yli 50 prosentin verran.
Tuloksena syntynyt ravinneköyhä, äärimmäisen runsassokerinen ruokavalio aiheutti rotille huomattavaa verenpaineen nousua, keskivartalolihavuutta, veriarvojen huononemista sekä muita ongelmia. Kuitenkin, jos juomaveteen lisättiin sokerin lisäksi myös 1% glysiiniä, lähes kaikki ravinneköyhän ja sokeripitoisen ruokavalion haitat kumoutuivat neljässä viikossa - vaikka rotat olivat noudattaneet haitallista ruokavaliota tätä ennen kaksikymmentä viikkoa eli viisinkertaisen ajan.[18]

Lisättäköön myös dioihin 17-18 maininta, että ko. tutkimuksessa koehenkilöt söivät kahden viikon ajan 10 grammaa kysteiiniä ja glysiiniä, eli annos oli hyvin suuri. Toisaalta muutos potilaiden biokemiassa oli myöskin todella suuri suhteessa tutkimusaikaan.


Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Valtsun terveysblogi - Glysiinin terveysvaikutuksia

Valtsun terveysblogi - Milloin kova rasva, sokeri ja alkoholi ovat haitaksi - ja milloin eivät? (pidennetty versio)

4 kommenttia:

  1. Tekstiin olisi hyvä lisätä linkki suomenkieliseen glysiini-blogiartikkeliisi. Kiitos slideista!

    VastaaPoista
  2. Slide 13:

    Hieno kysymys :D

    Otatko histidine:ä lisäravinteena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En syö histidiiniä ravintolisänä, mutta söisin kyllä jos se olisi helpommin saatavilla.

      Mass.fi -myymälä ainakin myy sitä jauheena kohtuuhintaan ja oon pohtinut että pitäisikö sitä sieltä tilata. Kyseinen nettisivu on kuitenkin jotenkin omituinen ja ilmeisesti tuotteet tulevat ulkomailta(?) joten en oo jaksanut tilailla.

      Edellisen kirjoitukseni lisämerkinnöissä on lyhyesti mainintaa histidiinistä, laitan koko pätkän tähän:

      "Histidiini-aminohaposta ja karnosiinista vielä sellainen maininta, että eläinkoetulokset ovat näidenkin osalta vähintäänkin lupaavia.

      Glysiinitutkimuksissa hyvin tehokas suoja sokerin tai alkoholin haittoja vastaan on saatu lisäämällä koe-eläinten juomaveteen 1% glysiiniä eli 10 grammaa litraa kohden. Näiden kahden ravinteen kohdalla jo 0.1% eli 1 gramma vesilitraa kohden näyttää taas tuottavan kohtalaisen suuria hyötyjä.

      Eräässä ihmistutkimuksessa ylipainosta kärsivät naiset söivät päivittäin 4 gramman annoksen histidiiniä (melko suuri annos), mikä johti 12 viikon aikana merkittävään tulehdusmarkkerien laskuun, insuliiniherkkyyden paranemiseen sekä lähes kolmen kilon vähennykseen rasvamassassa. Tarkasta vaikutusmekanismista minulla ei ole tietoa, mikä on tietysti hieman häiritsevä asia.[33]

      Mainittakoon myös että histidiini ja karnosiini nostavat toistensa veritasoja, ja että karnosiini on dipeptidi joka koostuu histidiinistä sekä beeta-alaniinista. Eläinkokeiden perusteella nämä ovat suunnilleen yhtä tehokkaita, mutta histidiini on selkeästi halvempi tuote, erityisesti jauheena (joskin vaikeammin saatavilla - esimerkiks iHerb ei näytä myyvän jauhemuotoa lainkaan)."

      ( http://valtsuhealth.blogspot.fi/2014/05/milloin-kova-rasva-sokeri-ja-alkoholi_29.html )

      Poista