perjantai 5. elokuuta 2011

Nauta-allergia saattaa olla yleisempää kuin luullaan?

Kirjoittelin aiheesta karppausfoorumille mutta ehkä kopsaan kirjoituksen tännekin...

Matt Metzgar on ekonomian proffa, jolla on myös kiinnostuksia terveysjuttuihin. Hänen bloginsa on yleisesti karppimyönteinen mutta pääpaino on paleoruokavaliossa eli sellaisessa jossa otetaan vaikutteita kivikauden ruoasta, silloin ei syöty karkkeja, viljoja, maitotuotteita, pizzoja tai muuta sellaista.

Hänen blogissaan on muutama kiinnostava kirjoitus, joiden perusteella voisi arvella että jos esim runsaasti lihaa syövällä ihmisellä on terveysongelmaa, se voisi liittyä punaisen lihan, tai tarkemmin naudanlihan syöntiin.

Beef Allergy
Tässä kirjoituksessa viitataan espanjalaistutkimukseen, jossa naudanliha näyttää nostavan kummallisen paljon vasta-ainetasoja, enemmän kuin muut ruoat (vehnä, sitrushedelmät, maito, tomaatti, kananmuna).

Beef Allergy II
Tokassa osassa tutustutaan argentiinalaistutkimukseen, jossa havaitaan että astma-, iho- ja vatsaongelmista kärsivistä henkilöistä 57.6% kärsi yliherkkyydestä naudanlihaan. Koehenkilöt menivät 6-12 kuukaudeksi ruokavaliolle jossa ei ollut naudanlihaa. Iho- ja ruoansulatusongelmat paranivat rajusti, osalla ilmeisesti katosivat kokonaan. Jotkut astmapotilaat pääsivät steroideista irti. Kokeen jälkeen iho- ja ruoansulatusongelmaisten joukossa pystyttiin palauttamaan naudanliha lautasille ilman oireilua, mutta astmailijat eivät voineet enää alkaa syömään naudanlihaa ilman oireita.

Kirjoittaja toteaa että maiden välillä on varmasti eroa eikä hän myöskään pidä naudanlihaa luonnostaan epäterveellisenä. Hänen mielestään ongelma on siinä, että kun ensin saadaan ruoansulatus huonoksi, niin sitten on helppo saada vasta-aineet nousemaan aika monella ruoalla, nauta vain näyttäisi olevan siinä tilanteessa ongelmallisiempien joukossa.

Beef Beatdown
Metzgar päätti myös testata omaa vointiaan ilman punaista lihaa. Kuuden viikon jälkeen hänellä oli mielestään enemmän energiaa. Ajatteli kuitenkin palauttaa naudan jossain vaiheessa takaisin.

Ihan kiinnostava mun mielestä. Jos esim VHH-ruokavaliolla ilmenee ongelmia, niin esim possunliha saattaa olla nautaa parempi vaihtoehto. Tämä nauta-allergia myös ehkä selittänee välillä niitä tuloksia ja ihmisten kertomuksia, joissa punainen liha on yhteydessä terveysongelmiin.

Itse voisin lisätä tähän vielä tällaisen näkökulman: Yhdessä tieteellisessä artikkelissa arveltiin että mahahappojen puute voi altistaa allergioiden synnylle kun ruoka ei silloin välttämättä pilkkoudu kovin hyvin mahalaukussa ja lisäksi se puute voi haitata ruoansulatusta suolistossakin. [EDIT: lue myös tämä] Kenellä onkaan matalat vatsahappotasot? Niillä jotka niitä alentaa närästyslääkkeillä. Ja esim vanhoilla ihmisillä ja autoimmuunikilpparista tai nivelreumasta kärsivillä riski on ilmeisesti suurempi. Närästyslääkkeille on usein myös vaihtoehtoja, niistä esim täällä. Joskus ihmiset saavat närästysoireet sivuun suolahappotabletteja syömällä, siitäkin on tuolla The Healthy Sceptic -blogissa tekstiä. Syynä on se, että ruokatorven alasulkija menee ilmeisesti huonosti kiinni jos mahahapossa puutetta vatsahapoista, eli närästyksen voi aiheuttaa myös liian alhainen happotaso.

EDIT: Tästä tuli mieleeni myös Kaisa Jaakkolan kirjoitus, jossa todettiin että erilaiset ruokayliherkkyydet saattavat olla esim. keskivartalolihavuuden takana. Kiinnostava teksti. Kaisalta tuli äskettäin myös kirja ulos. [Kaisan vanha blogi on näköjään nyt poistettu]

1 kommentti:

  1. Tuohan on jännää, ihan uutta minulle Valtsu! Nimenomaan jenkkilässä lukemani mukaan suunnilleen 80 % porukasta käyttää närästyslääkkeitä jatkuvasti!

    Espanja ja Argentiina ovat maita, joissa nautaa syödään PALJON. Kiinassa taas yleisin allergisoiva proderuoka on katkaravut, niitä kun siellä syödään todella paljon (koska kala on julmetun kallista). Suomessa taas kala-allergia on varsin yleinen... eli allergiat seuraavat suurta asemaa ruokavaliossa.

    Tässä tulee taas esille se, miksi inhoan tuota punaista lihaa käsitteenä. Paljon järkevämpää olisi puhua naudasta, siasta (tai lampaasta, porosta, jne). Esim. jos tuo allergia tai hemakromatoosi onkin selittäjä, joutuu sikaparka ihan syyttä syytetyksi.

    (editoin)

    VastaaPoista