sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Olettehan kuulleet Weston Pricesta?

Herra Price. Tämän miehen
tutkimuksiin on syytä tutustua.


Project Laura -blogiin ilmestyi tänään kirjoitus Weston Pricen jalanjäljillä. Pricen kirja on tärkeimpiä terveyskirjasuosituksia mitä voin antaa.

Lauran kirjaesittely on kiva, mutta osa Pricen näkemyksistä on esitetty hieman yksinkertaistetusti/"pollanmaisesti".*

Kirjan sisällön löytää netistä ilmaiseksi täältä, mutta toki kirja on paperiversiona vakuuttavampi. Lisäksi tuossa nettiversiossa kuten myös Lauran lukemassa mustakantisessa kirjassa on kyse vuoden 1938 painoksesta, josta puuttuu merkittäväkin osa sisällöstä mitä myöhempiin painoksiin on tullut. Kahdeksas painos taitaa olla uusin.

Weston Pricen jälkeen on perustettu järjestö "Weston A. Price Foundation", jonka nettisivuilta löytyy hyvää sisältöä Pricen työstä kiinnostuneille. Itse luen kyseiseltä sivustolta säännöllisesti etenkin Chris Masterjohnin kirjoittamaa Mother Nature Obeyed -blogia.* Weston Price toki löysi suunnilleen joka puolelta maailmaa populaatioita joilla ei hammashygienian puutteesta huolimatta ollut hammasongelmia ja jotka muutenkin olivat Pricen hämmästykseksi fyysisesti tosi hyvässä kunnossa, mutta Price ei toisaalta kuitenkaan luonnehtinut heitä ihan "täydellisen" terveiksi.

Price ei ollut myöskään sitä mieltä, että nämä terveyshyödyt saavutettaisiin, mikäli syötäisiin "alueelle tyypillistä, puhtaasta maaperästä saatua ja käsittelemätöntä (tai perinteisesti käsiteltyä)" ruokaa. Hän esimerkiksi korosti, että kaikkien näiden terveiden kulttuurien ruokavaliossa yhteisenä piirteenä oli ns. rasvaliukoisten aktivaattorien (lue: vitamiinien) runsas saanti, ja kuinka erityisesti näillä oli tärkeitä terveysvaikutuksia.

Price kuvailee kirjassaan aika kiinnostavasti, kuinka suurta näiden tiettyjen eläinperäisten ruokien arvostus oli eri maailman kolkissa. Esimerkiksi maksaa pidettiin eräässä Afrikan kolkassa niin pyhänä ruokana, ettei siihen saanut koskea paljain käsin. Fijillä maksan (ja muiden sisäelinten) ravinteikkuuden vuoksi harrastettiin kannibalismiakin. Sveitsissä taisi myös olla johonkin vuodenaikaan jotkut uskonnolliset juhlat, joissa kiitettiin lehmien tuottamasta voista, joka ilmeisesti sisälsi rasvaliukoisia vitamiineja paljon enemmän kuin meidän nykyisin syömämme maitotuotteet.

Myös Michael Pollan esittelee kirjassaan "Oikean ruoan puolesta" näitä Weston Pricen juttuja. Kirjassa ollaan sillä kannalla, että terveysongelmien taustalla on liian käsitelty ruoka ja Pollan itse myös on sillä kannalla, että meidän kannattaisi syödä enimmäkseen kasviksia. Pollan kuitenkin sivuuttaa Pricen havainnot eläinperäisenkin ruoan ja etenkin rasvaliukoisten ravinteiden tärkeydestä. Pollanin kasviskeskeisyys tuntuu hitusen hassulta etenkin sen vuoksi, että hän kuitenkin mainitsee kirjassaan kuinka Price piti löytämistään kansoista terveimpänä sellaista afrikkalaispopulaatiota jossa nimenomaan maito, veri ja liha olivat pääasemassa.
Kuvalähde: Wikipedia

1 kommentti:

  1. Meillä on Weston A. Price Järjestön paikallisosasto Jyväskylässä. Lisää jäseniä kaivataan mukaan toimintaan! http://www.facebook.com/jklwapf

    VastaaPoista