tiistai 5. heinäkuuta 2011

Kalaöljystä haittaa?

...tai ei välttämättä ainakaan hyötyä?

EDIT: Lue myös Pronutritionist-blogin kirjoitus Onko kalaöljy vienyt meitä kuin pässiä narussa?

Yleisesti moni tuntuu pitävän kalaöljyä yleishyödyllisenä ravintolisänä. Itse olen sillä kannalla että ei-synteettinen kalanmaksaöljy on luultavasti useimmille terveellistä vitamiinisisällönsä vuoksi mutta kalaöljy (jonka oleellinen sisältö tulee EPA- ja DHA-rasvahapoista) on hankalampi tapaus, eikä sitä ainakaan seuraavien tutkimusartikkelien perusteella kannata ihan kaikille yleisesti suositella.

1) DART-2 tutkimus oli nelivuotinen tutkimus, jossa tarkasteltiin mm. kalaöljysupplementaation vaikutusta kuolleisuuteen, sydänkuolleisuuteen ja äkkikuolemariskiin. Siinä kalaöljykapseleita saaneella ryhmällä sydänkuolleisuus oli 45% suurempi kuin kontrolliryhmällä.

2) Samoin Cochrane-koosteessa todettiin, että kalaöljyjen hyötyjä on yliarvioitu ja ettei näyttö tue niiden hyötyjä.

Forty eight randomised controlled trials (36,913 participants) and 41 cohort analyses were included. Pooled trial results did not show a reduction in the risk of total mortality or combined cardiovascular events in those taking additional omega 3 fats (with significant statistical heterogeneity). Sensitivity analysis, retaining only studies at low risk of bias, reduced heterogeneity and again suggested no significant effect of omega 3 fats.

3) On kalaöljyillä joissakin tutkimuksissa insuliiniresistenssiäkin aiheutettu.

4) Blogissani pariin otteeseen esillä ollut tutkija Chris Masterjohn on kirjoitellut pehmeistä rasvoista kiinnostavia artikkeleita. Precious Yet Perilous on laaja kooste noin 80 lähdeviitteellä. Hän on päässyt suunnilleen tällaisiin päätelmiin
  • Pehmeiden rasvojen tarve on äärimmäisen pieni
  • Vain DHA:lle ja AA:lle (arakidonihappo) on elimistössä varsinainen tarve, ja sen sijaan lyhytketjuisia rasvahappoja tai EPAa ei elimistö tarvitse
  • Sitten kun on tuo sairaan pieni minimitarve täytetty, runsaampi pehmeiden rasvojen saanti aiheuttaa ongelmia parilla tavalla
    • Pehmeät rasvat ovat herkkiä hapettumaan, jolloin lipidien peroksidaatio lisääntyy
    • Esimerkiksi EPA:n saanti häiritsee AA:n aineenvaihduntaa ja liiallinen omega6 voi tunnetusti häiritä omega3-rasvahappojen aineenvaihduntaa (en muista sanoiko Chris sen juuri tällä tavalla

5) "Fish oil caused a significant reduction (mean decline: 48%) in NK cell activity that was fully reversed by 4 wk after supplementation had ceased." ... Kalaöljy voi siis tietyssä kontekstissa vähentää tiettyjen immuunisolujen toimintaa. Onko hyvä vai huono juttu? Kalaöljyjen sanotaan olevan hyödyksi tulehdusperäisiin vaivoihin, mutta voisiko vaikutus tulla immuunijärjestelmän heikentämisestä? Täällä Cytotalk-blogissa on ajateltu että tuo immunosuppressio koskee muitakin monityydyttymättömiä.


Tällaista pohdintaa tällä kertaa. Voi siis olla, että kalaöljyt on syytä jättää kaupan hyllylle ja sen sijaan harkita vaikka D-vitamiinia, magnesiumia, liivatejauhetta ja naudan maksaa jos aikoo ravintolisälinjalle lähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti