sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Likinäköä mahdollista korjata plussalaseilla?

Silmälääkäri Kaisu Viikari on tehnyt ainakin 1970-luvulta alkaen tehnyt kiinnostavaa työtä liittyen likinäköön.

Viikari on todennut, että ihmisillä on lähes poikkeuksetta tapana olla lähtökohtaisesti kaukotaittoisia, ja hänen havaintojensa mukaan likinäköisyyden ensisijaisena aiheuttajana toimii runsaan lukemisen ja muunlaisen lähityön aiheuttama silmän kramppi mukauttajalihaksessa (ns. akkommodaatiospasmi).

Viikari kehoittaa käyttämään lähityössä pluslaseja eli lukulaseja silmän rasituksen vähentämiseksi, ja hänen potilaskokemuksensa mukaan tämä ehkäisee likinäköä, ja voi hieman myös korjata jo alkanutta likinäköä. Lisäksi lukulaseista voi olla apua muihin stressivaivoihin kuten migreeniin, selkäkipuun ja verenpaineongelmiin.

Krampin laukaiseminen on kuitenkin erittäin hidas prosessi. Minun oma näköni on parin kuukauden aikana parantunut, kun olen yrittänyt Viikarin neuvoja noudattaa (visus-arvot ennen 0.6, 0.8, kuukauden jälkeen 0.8, 0.9 ja nykyään luultavasti hieman korkeammat).
Asiaan liittyvää kirjallisuutta

Kaisu Viikari - Tetralogia (1972) - Perusteellinen selostus Viikarin ajatuksista, 230 sivua, 723 potilaan tietoja.

Kaisu Viikari - Opi ymmärtämään ja ehkäisemään myopiaa (2010) - Yksinkertainen opas, joka koostuu käytännössä Viikarin sivuston ja blogin sisällöstä.

YLE Akuutti - Likinäöstä eroon pluslaseilla?

Bobby Mathernen englanninkielinen arvostelu Viikarin uusimmasta kirjasta

Uudempi kirjoitukseni Silmälasit nykyajan lähityöhön käsittelee aihetta hieman laajemmin.Lisäpohdintoja (päivitetty myöhemmin)

- Paleopuolen "gurujen" kuten Loren Cordainin, Staffan Lindebergin yms. mukaan myös krooninen hyperinsulinemia voi olla likinäön takana. En tiedä, kuinka merkityksellinen juttu on, mutta tulen ehkä kirjoittelemaan jatkossa siitä.

- Olen käyttänyt plussalaseja nyt suht säännöllisesti lähityössä pidemmän aikaa. Näkö ei ole oikein muuttunut suuntaan eikä toiseen. Jossain määrin ikävä havainto, koska olisi kiva saavuttaa korkeampi visus (tarkempi kaukonäkö). Kuitenkin koen plussalasien olevan hyödyksi lukemisessa. Joskus ennen lasien käyttöä silmät väsyivät joskus helposti, mutta nyt ei ole ollut samaa ongelmaa lainkaan.

- Täältä voi tilata myös silmälaseja halvalla, myös miinuksia (alkaen 7 dollaria kpl, mutta postikulut 10 dollaria). http://www.zennioptical.com/

6 kommenttia:

 1. Tuo toinen linkki, 'opi ehkäisemään myopiaa' ei toimi! Eilen sain sen ongelmitta auki, nyt en.

  VastaaPoista
 2. Voisko vika olla vaan siellä serveripuolella, kun mulla toimii nyt :o

  Noita kirjoja voi myös etsiä kirjakaupoista. Tetralogian Viikari postitti mulle, ja tuon uuden kirjan mä tilasin Akateemisesta ja se tuli muutamassa päivässä.

  Kiva kun jaksat testata tuota Viikarin juttua. Jos sulla on myopiaa tai muuta mitä tuo kirja käsittelee, laita joskus kokemuksia toimivuudesta ;)

  VastaaPoista
 3. For English Readers, my review of Learn to Understand & Prevent Myopia
  The everyday guide for preventing myopia
  by
  Kaisu Viikari
  is Available here: http://www.doyletics.com/arj/nomyopia.htm

  I have stop wearing my -2.0 D lenses since reading her book and wear 1.0 D reading glasses now. Very happy with results!

  Bobby Matherne

  VastaaPoista
 4. Hiya Bobby! Thanks for the link to your review, it's a good one and clarifies Kaisu's views well. When I first contacted Kaisu, she mentioned about your article so in fact I am already familiar with that but I just didn't remember to mention about it here.

  VastaaPoista
 5. Moikka!

  Kiitos taas erinomaisen kiinnostavista kirjoituksista. Miinuslasien käyttäjänä tämä kiinnostaa minua erityisesti. Miten valitsit pluslasiesi vahvuuden? Mulla on miinuslasit -3,25.

  Onko tää sulle tuttu: http://www.karmitsa.fi/eroonsilmalaseista/kurssi/

  VastaaPoista
 6. Hei taas Meri!

  Näin yksinkertaistaen, itse valitsisin niin vahvat plussat kuin pystyisin käyttämään ilman häiriötä. Jos luen kirjaa, pystyn ihan hyvin käyttämään +3 mutta jos käytän tietokonetta, en voi käyttää +2 vahvempia.

  Sulla on lähtökohtaisesti sen verran miinusta silmien edessä, että kuvittelisin esim tietokoneen käytön olevan vähän vaikeata jos otetaan miinukset pois ja vielä plussaa päälle. Kai sen huomaa itse.

  Jos aihe kiinnostaa, Viikarin pääteokset on aika kiinnostavaa luettavaa vaikka vievätkin aikaa. Ne saa pdf:nä netistä. Viikarin kautta lienee mahdollista myös saada ihan oikeat painetut versiot. Ainakin itse sain häneltä aikoinaan.

  Tuo linkin juttu ei oo tuttu. Se on tuttua, että pienten aukkojen läpi näkee tarkemmin, mutta onko tuo sit terapeuttista... ehkä?

  Kaisulla on myös suositus sumentaa näköä ihan kauas katsoessa esim kävellessä. Itse en ole oikein jaksanut ryhtyä ko. hommaan, mutta jossain vaiheessa voisin katsoa jos se olisi hyödyllisempää kuin tämä nykyinen linja. Nykyisin siis käytän laseja vain lukiessa.

  Hesassa on F-musiikin vieressä sellainen krääsäkauppa josta olen ostellut 1€ hintaan plussalaseja. Ovat kestäneet yhtä hyvin tai hieman paremmin kuin paljon kalliimmat tiimarilasit. Joskus siellä vaan on valikoima vähän huono.

  VastaaPoista