lauantai 1. lokakuuta 2011

Tanskassa alettiin verottamaan tyydyttyneitä rasvoja

Telegraph - Denmark taxes fatty products "Denmark is to impose the world's first "fat tax" in a drive to slim its population and cut heart disease."

Satakunnan kansa - Tanskassa hamstrattiin voita, kun rasva pantiin verolle "Tanska on ryhtynyt ensimmäisenä maana maailmassa perimään rasvaveroa. Veroa peritään elintarvikkeiden sisältämistä tyydytetyistä rasvoista, ja sen toivotaan vähentävän rasvaisten elintarvikkeiden käyttöä. Maksu on 16 kruunua eli 2,15 euroa kilolta."Valtsun kommentti,

En oikein tiedä onko muutoksella välttämättä hyviä vaikutuksia Tanskan kansalaisten terveyteen. Viime aikoina useampi meta-analyysi on päätynyt tulokseen, ettei tyydyttynyt rasva vaikuta sydänkuolemiin tai kokonaiskuolleisuuteen. Ne meta-analyysit, joissa pieni yhteys on havaittu, ovat valikoineet tutkimukset yleensä huonosti. Muun muassa multifaktoriaalista Oslo diet-heart -tutkimusta ja monin puolin huonosti toteutettua, ei-satunnaistettua suomalaista mielisairaalatutkimusta on käytetty. Ja tiettyjä tutkimuksia päinvastaisin tuloksin ei taas olla valikoitu. Nämä edellä mainitut ongelmat koskevat mm. Mozaffarianin meta-analyysia, jota muun muassa Mikael Fogelholm, yksi keskeisimmistä terveyspäättäjistämme, on siteerannut kirjoittaessaan pehmeiden rasvojen eduista. En oikein tiedä, kuinka hyvin terveyspäättäjiemme sanoja voi ottaa todesta tällaisten "mokailujen" jälkeen. Mozaffarian sentään on jälkeenpäin korjannut kantaansa AAAS:in EurekAlert!-uutissivuston kirjoituksessa Think saturated fat contributes to heart disease? Think again.

Koska maitorasva on pääosin tyydyttynyttä rasvaa (vaikka sisältää myös terveellisenä pidettyjä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja melko reilusti), Tanskan vero vaikuttaa myös maitorasvaa sisältävien tuotteiden myyntiin. Kuitenkin maitorasvaa koskeva tutkimusnäyttö näyttäisi jopa painottuvan jopa siihen suuntaan, että maitorasva on luultavasti terveellistä. Ei ainakaan ole haitallista.

Jos minulta kysytään, leipomotuotteet ja puhdistettu sokeri voisivat olla parempi verotuksen kohde, kansalaisten terveyttä ajatellen.

Minusta on ikävää että suuret terveyspäättäjät kuten Sydänliiton puheenjohtaja ja Kuopion yliopiston entinen rehtori Matti Uusitupa ja THL:n entinen johtaja Pekka Puska edelleenkin hokevat asioita, joita ei tutkimusnäyttö tue. Hyvä, että ihmiset eivät enää usko näitä päättäjiä kuten ennen.

"Tässä keskustelussa unohdetaan, että on olemassa pitkän aikavälin tutkimustietoa siitä, että vähentämällä kovan rasvan osuutta ja korvaamalla se pehmeällä, valtimotautitapaukset vähenevät." - Matti Uusitupa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti