tiistai 11. lokakuuta 2011

Walter Willett ja hiilihydraatit

Walter Willett toimii Harvardin yliopistossa lääketieteen professorina. Hän on suhteellisen kova guru tutkimusmaailmassa, sillä hänen nimi löytyy yli tuhannesta tieteellisestä julkaisusta ja hän on maailman toiseksi siteeratuin nimi kliinisessä lääketieteessä.

Tässä vaiheessa vielä korostan, että ylimmänkin auktoriteetin sanoihin on sopivaa suhtautua kritiikillä. Willett ei ole minulle mikään guru.

Mitä Willett sanoo ravitsemuksen yhteydestä aineenvaihduntasairauksiin? Samaa sarjaa kuin THL:ssä ja Sydänliitossa, eli "voi tukkii verisuonet" ja "ruisleipä miehen tiellä pitää"? Väärin. Vajaan vuoden takaisessa Los Angeles Times -haastattelussaan linja on varsin "poikkeuksellinen":

"Fat is not the problem," says Dr. Walter Willett, chairman of the department of nutrition at the Harvard School of Public Health. "If Americans could eliminate sugary beverages, potatoes, white bread, pasta, white rice and sugary snacks, we would wipe out almost all the problems we have with weight and diabetes and other metabolic diseases." (Lähde: LA Times 20.12.2010 - A reversal on carbs)

”Jos amerikkalaiset voisivat jättää sokeroidut juomat, perunat, valkoisen leivän, pastan, valkoisen riisin ja makeat välipalat, saisimme pyyhkäistyä pois kaikki ongelmat, joita meillä on ollut painon, diabeteksen ja muiden metabolisten sairauksien kanssa” - (Lähde: MOT 25.1.2011 - Uutta tietoa rasvoista, kolesterolista ja statiineista: Miljoonat terveet ottavat statiineja turhaan)

Tämä on mielestäni aika kiinnostava kommentti Willettiltä. Siinähän käy ilmi, että lääketieteen kärkinimi on karppaajien kanssa pitkälti samoilla linjoilla ravitsemuksesta. Jopa perunat, pasta ja riisi ovat miehen mielestä ongelmaruokia, mutta rasva ei.

EDIT: Tämän haastattelun jälkeen Willettin on havaittu taas varoittavan kovista rasvoista ja punaisesta lihasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti