lauantai 27. helmikuuta 2016

Uutismediat levittävät virheellistä tietoa paleoruokavaliosta

1. Johdanto

MTV.fi julkaisi joitakin päiviä sitten uutisjutun Tutkijat varoittavat suosikkidieetistä - haittoja jo kahdeksassa viikossa.


Uutisessa peloitellaan paleoruokavaliosta ja rasvan syönnistä, vetoamalla tiedemiehiin:
Tiedemiehet varoittavat suositusta paleodieetistä. Dieetin noudattaminen voi tutkijoiden mukaan yllättäen nostaa painoa ja kasvattaa terveysongelmien riskiä. 
Paleodieetti, eli ruokavalio, jossa noudatetaan kivikauden ihmisten mallia syödä, voi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa terveysongelmia. 2. Millaisesta tutkimuksesta on kyse?

2.1. Kyseessä on hiirikoe

Tutkimus toteutettiin laboratorio-olosuhteissa hiirillä. MTV.fi onneksi korjasikin artikkeliaan julkaisun jälkeen lisäämällä kirjoituksen loppuun lyhyen maininnan asiasta.

Mainittakoon lisäksi että ravitsemustutkimuksissa käytetään paljon erilaisia hiirikantoja. Toiset säilyvät laihoina runsasrasvaisella ruokavaliolla ja jotkut niistä on jalostettu lihomaan erityisen hyvin ravintorasvasta. Tämä kyseinen kanta nimeltä New Zealand Obese (NZO) on ilmeisesti siitä erikoinen, että siltä näyttäisi puuttuvan eräs rasva-aineenvaihduntaan liittyvä proteiini (PCTP), jota ihmisiltä ei puutu.

Joissakin hiiritutkimuksissa todella runsasrasvaisella ruokavaliolla on havaittu laihduttavia vaikutuksia. Tässä tutkimuksessa runsasrasvainen ryhmä söi vähemmän kaloreita mutta lihoi silti enemmän. Tämä saattaisikin selittyä kyseisen hiirikannan erilaisella rasva-aineenvaihdunnalla.2.2. Ruokavalio ei muistuta paleodieettiä, eikä vertailuryhmä syö suositusten mukaisesti

(1) Tutkimuksessa vain 6% kaloreista tuli hiilareista. Ihmisillä paleotutkimuksissa hiilarien määrä on ollut yleensä 23-54%. Tulosta ei voi tämän vuoksi yleistää normaaliin paleoruokavalioon.

(2) Runsasrasvaista "paleo"ruokavaliota verrattiin äärimmäisen vähärasvaiseen ruokavalioon (10E%). Länsimaissa lähes kukaan ei kykene syömään näin vähän rasvaa. Asiallisen vertailuryhmän rasvamäärä olisi pitänyt olla lähempänä ravitsemussuosituksia (25-40E%).

(3) Tutkimuksen "paleoryhmässä" vähäiset hiilarit syötiin pöytäsokerin muodossa. Tämäkään ei oikein kuulu kivikautiseen ruokavalioon.
Tämä on labrarottien "paleodieetin" koostumus.
Itse tutkimusartikkelissa siitä käytettiin nimitystä
"vähähiilihydraattinen runsasrasvainen ruokavalio",
mutta uutisjutussa alettiin puhua paleodieetistä.

(4) Tutkimuksen "paleohiiret" saivat proteiininlähteenä maitoproteiinia. Vertailuryhmässä syötiin mm. vehnää, kalaa ja soijapapua. Eläinkokeissa kalaproteiinilla ja soijaproteiinilla on saatu usein terveydelle suotuisia tuloksia.

(5) Ihmisillä paleo- ja karppaustutkimusten tulokset ovat olleet lähes poikkeuksetta myönteisiä. Niiden todistusarvo on korkeampi, mutta silti MTV.fi priorisoi hiiritutkimuksen suhteettoman paljon korkeammalle:
Johtava tutkija Sof Andrikopoulos sanookin, ettei liiallinen rasvan syöminen ole terveydelle hyväksi. 
– Tässä on erittäin tärkeä viesti ihmisille. Dieettivillitysten kanssa on oltava hyvin varovainen, ja painonpudotukseen kannattaa etsiä tukea tavoista, joiden takana tiede seisoo. 3. Johtopäätös

Uutismediat sortuvat toistuvasti ala-arvoiseen tiedeuutisointiin ja tyhmään klikkijournalismiin. Tämäntasoinen terveystiedotus ei kasvata yleisön ajattelukykyä vaan saastuuttaa kansan virheellisillä uskomuksilla.

Ongelma ei koske pelkästään viihdesivustoja, vaan esimerkiksi maamme laajalevikkisin lehti Helsingin Sanomat syyllistyy aivan samaan ongelmaan, kuten olen pari kertaa kirjoittanutkin. Ja kuten äsken bloggasin, ongelma koskee myös monia tunnettuja terveysvaikuttajia.

Lähteet

[1] Nutr Diabetes 2016;6:e194 A low-carbohydrate high-fat diet increases weight gain and does not improve glucose tolerance, insulin secretion or β-cell mass in NZO mice. Lamont BJ, Waters MF, Andrikopoulos S.

Steven Hamley - The Paleo Mouse Study

Valtsun terveysblogi - Ravinnon aminohapot ja metabolinen oireyhtymä: glysiini, metioniini, tauriini, GABA ja histidiini

2 kommenttia:

 1. Löysin juuri blogisi! Erinomaista luettavaa ja hatunnosto hyvistä lähdeviittauksista. En nopealla haulla löytänyt, että oletko kirjoittanut enemmänkin paleosta. Olisi kiva lukea kattavampikin artikkeli paleon näytöstä ja minkälaisesta paleosta on kyse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi, kiitos kommentistasi. :-)

   Paleo on mielestäni kiinnostava aihe. Olen perehtynyt alan kirjoihin ja tutkimuksiin, mutta olen tavallaan liian "kiireinen" perehtymään aiheeseen kunnolla.

   Jos aihe kiinnostaa semi-tieteellisellä tasolla niin tämä blogi on hyvä lähde: http://www.stevenhamley.com.au/p/map.html

   Tämä on mielestäni hyvä paleovaikutteinen kirja, mutta en voi antaa taetta tieteellisestä pätevyydestä: http://perfecthealthdiet.com/

   Paleodieetissä nostetaan helposti esille viljojen ja maidon rajoitus, mutta mietin että myös ruoan maittavuusseikat voivat olla ihan keskeisessä osassa: http://valtsuhealth.blogspot.fi/2015/08/lihavuus-syita-ja-ratkaisuja.html

   Poista