keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Lihottaako insuliini? Uusi kirjoitus Lihastohtorin kanssa.

1. Johdanto

Muutama viikko sitten dosentti Juha Hulmi eli kansan kielellä Lihastohtori ehdotti minulle yhteiskirjoitusta insuliinista.

Ja sellainen sitten syntyi. :-)

Älä usko hömppään – osa II: insuliini ja hiilarit ovat lihomisen syy – Hulmi ja Heiskanen2. Ajatuksia kirjoituksesta

Kirjoitusprosessi oli kiinnostava. Rakenne muuttui monta kertaa luonnostelun aikana, ja vain hieman ennen julkaisua karsimme tekstistä pari osiota pois luettavuuden parantamiseksi. Lopputulos ainakin näytti kelpaavan kansalle:Tässä kirjoituksessa kritisoimme näkemystä, jonka mukaan insuliini-hormoni olisi erityisen tärkeässä osassa kehon rasvamassan säätelyssä. Tarjoamme tilalle näkemyksen, jonka mukaan lihavuuden taustalla olisi paljon tärkeämpiäkin tekijöitä. Kritisoimme karppausyhteisön näkemyksiä, mutta itse karppaamiseen suhtaudumme neutraalisti:

"Emme todellakaan väitä, että hiilihydraattien rajoitus olisi menetelmänä väärin laihdutettu. Itse asiassa on hyvä, kun keskusteluun on tuotu monilla liiallinen puhdistettujen hiilihydraattien syönti pelkän rasvapelottelun sijaan."3. Lopuksi

En osaa vielä sanoa, mikä on Valtsun terveysblogin seuraava projekti. Olen tällä hetkellä kesätöissä tutkimusryhmässä, jota kiinnostaa muun muassa aivojen toiminta ja unen mekanismit. Lisäksi tulee luettua aivan hullusti muutakin lääketieteen tutkimusta. Eiköhän näillä opiskeluilla saa jossakin vaiheessa taas uuden artikkelin aikaiseksi.

2 kommenttia:

 1. Kiitos paljon blogistasi! En ole lääketieteellisellä alalla, mutta nämä asiat kiinnostavat suuresti. Blogissasi olet mahtavasti kerännyt aiheesta tietoutta, joka on pureksittavissa myös näin ei-alalla-oleville. Pidän siitä, että kerrot selvästi, mikä on omaa pohdintaasi ja mikä on tutkimuksista (lähdeviitteineen) saatua tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, rliedes. :)

   Juu, tällaiseen kiinnostavan tiedon koostamiseen pyrin blogillani. Monet kaverit sanovat yhä, että teksti meinaa olla liian vaikeaa maallikolle, joten yritän ehkä jatkossa kirjoittaa nykyistäkin selkokielisemmin. :)

   Poista