perjantai 3. toukokuuta 2013

Maksaruoat kunniaan!

Varoitus (12/2018): Tämä kirjoitus on laadittu niihin aikoihin, jolloin en vielä lukenut lääketieteen tutkimusta kovin kriittisesti. Täten kirjoituksen väitteetkin saattavat olla osin heikkotasoisia.


I - Esittely

Terveyskirjailija Chris Kresser nosti muutamia vuosia sitten kirjoituksessaan esille, että massayksikköä kohden maksa sisältää lähes kaikkia ravinteita lukuisia kertoja enemmän kuin tavallinen liha.

Taulukossa oli vertailun vuoksi myös kasviksia (porkkana, omena) jotka pärjäsivät tavalliselle lihalle lähinnä C-vitamiinin määrässä. Naudan maksa sen sijaan päihitti kyseiset kasvikset jokaisen ravintoaineen kohdalla. Useimpien hivenaineiden ja vitamiinien kohdalla ero oli moni- tai monikymmenkertainen.




II - Maksan maku

Kun muutama vuosi sitten ostin naudan maksaa ensimmäisen kerran, en pystynyt syömään ateriaa loppuun. Totuin makuun kuitenkin jo parilla seuraavalla kerralla.

Jossakin vaiheessa huomasin, että tavallinen ketsuppi sopii maksan kanssa yhteen, ja että sauvasekoittimella jauhettu, sipulin ja porkkanan kanssa haudutettu maksa on miedomman makuista kuin maksaviipaleet. Lisäksi kaupasta saa laadukasta maksalaatikkoa (Kokkikartano).




III - Maksan sisältämät ravintoaineet

Olen pyrkinyt syömään maksaa 1-2 kertaa kuukaudessa. Finelin taulukoiden perusteella tämä on hyvä tapa turvata erilaisten vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti sillä kahden aterian annos (250g) sisältää:

A-vitamiinia 2 kuukauden suositusmäärän
B1-vitamiinia ½ päivän suositusmäärän
B2-vitamiinia 4 päivän suositusmäärän
B6-vitamiinia 1,5 päivän suositusmäärän
B12-vitamiinia 3 kuukauden suositusmäärän
C-vitamiinia 1 päivän suositusmäärän
Folaattia 1 viikon suositusmäärän
Niasiinia 2 päivän suositusmäärän
Rautaa 2 päivän suositusmäärän
Sinkkiä 1 päivän suositusmäärän
Seleeniä 2 päivän suositusmäärän
+ Koliinia 2 päivän riittävän saannin (Wikipedia)
+ Kuparia 2 viikon suositusmäärän (NutritionData/SCDA)
+ B5-vitamiinia 2 päivän suositusmäärän (NutritionData)
+ Karnitiinia, karnosiinia, K2-vitamiinia, biotiinia, tauriinia ym. (Purchas et al. 2004, Staggs et al. 2004)




IV - Pohdintaa maksan terveellisyydestä ja riskeistä

Maksa sisältää erityisen hyvin mm. koliinia, folaattia, B12-vitamiinia ja kuparia.

Koliini on aliarvostettu ravintoaine maksan terveyden kannalta. Sen puutos itsessään aiheuttaa rasvamaksaa, ja luultavasti on keskeinen tekijä rasvamaksaepidemian taustalla. Eläinkokeissa koliini suojaa tehokkaasti endotoksemialta, ja täten mahdollisesti myös monenlaiselta muulta stressiltä.

Kuparin runsas saanti yhdistyi tuoreessa tutkimuksessa viisi kertaa pienempään metabolisen oireyhtymän riskiin. Lukuisia muita hyötyjä on myös havaittu, ja sen puutos näyttäisi aiheuttavan sytokromioksidaasiasojen alenemista.

Maksa näyttäisi sekä suojaavan rottia röntgensäteilyltä että parantavan niiden kestävyyttä (uinnissa) dramaattisesti. Vaikutus ei selity maksan B-vitamiinisisällöllä (itse epäilen että erityisesti kupari on hyötyjen taustalla).

A-vitamiinia on joidenkin lähteiden mukaan haitaksi terveydelle. Kuitenkin isoin osa A-vitamiinin "haitallisuudesta" johtuu ilmeisesti D3-vitamiinin puutoksesta, jonka voi helposti estää syömällä hieman D3-vitamiinia ravintolisänä. Mikäli D-vitamiinista ei ole pulaa, riittävä A-vitamiini voi jopa edistää terveyttä merkittävästi.

Silloin kun syön maksaa, otan lisäksi sinkkipikolinaattia, sillä joidenkin lähteiden mukaan runsas kupari voi olla hieman ongelmallista jos on sinkistä pulaa. Aikoinaan minulle iski kerran maksan syöntiä seuraavana päivänä jonkinlainen migreenin kaltainen tila, ja myöhemmin huomasin että erään tutkimusartikkelin mukaan kupari aiheuttaa sinkin puutosta ja sinkkilisä voi parantaa migreenin. Toki myös tyramiini voi olla joskus syyllinen, etenkin jos maksa on vanhentunutta.

Maksaa pidetään ajoittain vaarallisena myös lyijyn ja kadmiumin vuoksi, mutta lukemani Eviran raportti ei ainakaan nosta tätä kovin oleelliseksi huolenaiheeksi:
"Maksaa syövillä naisilla kadmiumin ja lyijyn saanti maksaruokien välityksellä on melko vähäistä verrattuna altistukseen muista ravintolähteistä. Maksan sisältämä rauta saattaa vähentää kadmiumin ja lyijyn imeytymistä maksaruuista."
Joitakin aineita (mm. aminoglykosidiantibiootit) maksa kerää suunnilleen yhtä paljon kuin lihaksetkin. Toisia myrkkyjä (esim. deltametriiniä) kerääntyy rasvakudokseen ja lihaksiin enemmän kuin maksaan.

Perfect Health Diet -blogin kirjoituksessa The Trouble With Pork, Part 3: Pathogens todettiin, että sian maksa voi olla patogeeniensa vuoksi haitaksi ihmiselle, varsinkin huonosti kypsytettynä. Suomen kauppojen lihaosastoilla ei kuitenkaan myydä sian maksaa sellaisenaan, vaan ainoastaan naudan maksaa. Maksamakkarassa on porsaan maksaa, mikä taas voi ehkä olla ongelmaksi.




V - Maksan uskonnollinen asema luonnonkansoissa

Maksa on tietyissä kulttuureissa suorastaan pyhä ruoka. Weston Price antaa tästä melko kiinnostavia esimerkkejä vuonna 1938 julkaistussa kirjassaan Nutrition and Physical Degeneration.

Vieraillessaan Fiji-saarilla Price yritti selvittää, voisiko saarten sisäosista löytyä ihmisiä jotka pärjäisivät kokonaan kasvisravinnolla. Siinä hän ei onnistunut, vaan löysi sen sijaan kannibaaleja jotka söivät rannikon ihmisiä tietäessään näiden maksojen sisältävän tärkeitä ravinteita:
Our first visit to the Fiji Islands was in 1934, and the second in 1936. On our first trip we had much personal assistance from Ratu Popi, hereditary king. [...] He gave us very important information regarding the origin of cannibalism, relating it to a recognition of special food values of special organs, particularly the livers.

Sudanista Price löysi heimoja jotka ajattelivat ihmisen sielun sijaitsevan maksassa. Pricen mukaan näiden ihmisten henkinen ja fyysinen kasvu riippui siitä kuinka hyvin hän ruokkii sieluaan syömällä eläinten maksoja. Ihmiset pitivät maksaa niin pyhänä ruokana, ettei sitä saanut koskettaa käsillä:
I learned that they have a belief which to them is their religion, namely, that every man and woman has a soul which resides in the liver and that a man's character and physical growth depend upon how well he feeds that soul by eating the livers of animals. The liver is so sacred that it may not be touched by human hands. It is accordingly always handled with their spear or saber, or with specially prepared forked sticks. It is eaten both raw and cooked.

Lisäksi Masai-heimoa käsittelevässä kirjoituksessaan Chris Masterjohn kirjoitti, että maasaiden mukaan vain vuohenmaitoa, hunajaa ja vuohen maksaa syönyt profeetta Mbatyan muun muassa yhdisti Maasait, kaatoi puita tahdonvoimallaan ja teki satoja ihmetekoja.




VI - Päätelmät

Naudan maksa on taulukoiden perusteella harvinaisen hyvä ravinteiden lähde ja hinnaltaan oikein halpa ruoka, joten se saattaisi olla hyödyllinen osa terveellistä ruokavaliota.

6 kommenttia:

  1. Sisäelimiä yleensäkin olisi hyvä lihan lisäksi syödä ellei ole vegetaristi tai vegaani. Monissa terveysopeissa maksaongelmiin suositellaan nimenomaan maksan syömistä. Aivojen syönnillä on saattanut aikoinaan olla olennainen merkitys meidän omien aivojemme kehitykselle. Tottakai kohtuus kaikessa, koska voihan maksaa tosiaan syödä liikaakin. Olet mitä syöt? :)

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Itse kuulun jo vanhempaan ikäluokkaan ja olen elänyt lapsuuteni maalaistalossa.
    Maksa oli "sesonkiruokaa". Eli maksaa ei syöty päivittäin, vain ja ainoastaan silloin kun eläimiä teurastettin ( syksyllä ja varhain keväällä).
    Maksa oli erittäin suosittu ruoka ja siitä varioitiin monenlaisia ruokia.
    Meillä esim. keitettyä maksaa käytettiin ns. lihaleikkeleenä leivän päällä. Tehtiin maksalettuja, pihvejä, laatikkoa jne.
    Suuri ero oli naudan ja sian maksan maussa. Naudan maksa on huomattavasti miedomman makuista.
    Nykyisin olisin kyllä huolissani maksan terveysvaikutuksista.

    Maksahan on sentään suodattava elin , johon kertyy paljon ympäristömme myrkkyjä, sekä kasvatuksessa käytettyjä hormoneja ja antibiootteja. VALITETTAVASTI.

    Itse en enään nykyisin uskalla käyttää kyseistä herkullista ja terveellistä sisäelintä ruoanlaitossa niin usein kuin haluaisin.
    Toisin oli vielä viime vuosisadalla, jolloin eläimet saivat laiduntaa puhtailla pelloilla ja antibiooteista ja hormooneista tuskin tiedettiin eläinten hoidossa.

    Mutta loistava, terveellinen, herkullinen ja jopa välttämätön ruoka meidän leveysasteilla, jos vain olisi puhdasta.
    t.päivi

    VastaaPoista
  3. Moi Päivi,

    Kiva kuulla että maksa on ainakin joskus ollut täällä Suomessakin suosittu ruoka. Itse en ollut koskaan tajunnut kysyä vanhemmilta tuttaviltani tästä asiasta.

    Maksan kautta kyllä kulkee paljon asioita, mutta maksa ei varsinaisesti varastoi niitä. Esimerkiksi usein sanotaan että maksa keräisi paljon raskasmetalleja, mutta ei se nyt ihan niinkään ole...

    Antibiootteja kyllä käytetään eläinten kasvatuksessa, mutta Suomessa luvut ovat muihin maihin verrattuna sentään melko maltillisia enkä tiedä onko noista antibiooteista todellisuudessa ihmisille haittaa. Jos joku löytää jotain pätevää tietoa aiheesta, olisi toki kiva kuulla...

    Hormoneista en oikein osaa sanoa, mutta ei niitä kai hirveästi lihantuotannossa käytetä? Seuraavassa raportissa käsitellään oikeastaan näitä kaikkia raskasmetalli-, antibiootti- ja hormonijuttuja:

    "Tuotantoeläinten kasvua edistävien hormonien käyttö on kielletty kaikissa EU-maissa. Hormonien jäämiä ei ole löydetty kansallisesti tuotetusta lihasta lainkaan sinä aikana, kun niitä on tutkittu. (Lihatitedotus a.) Eviran vierasainevalvonnassa vuosina 2005 - 2009 on otettu useita sian- ja naudanlihan kasvuhormoninäytteitä. Analyysitulosten mukaan suomalaisesta lihasta ei analyyseissä löytynyt hormonivalmisteita. (Saraste 2010.)"

    http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/Ekoneumjulkaisu/Suomalaisen%20naudan%20ja%20sialihan%20julkaisu.pdf SUOMALAISEN NAUDAN- JA SIANLIHAN SEKÄ LIHATUOTTEIDEN TURVALLISUUS JA TERVEYDELLINEN LAATU (toim. Riina Tuominen)

    VastaaPoista
  4. Jos haluaisi pysyä optimaalisessa kunnossa, niin miten usein keskiverto suomalaisen kannattaisi syödä maksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä pysty tuollaiseen vastaamaan, enkä myöskään tiedä paljonko olisi hyvä syödä kerralla. Mutta ite oon nyt pyrkinyt syömään muutaman kerran kuussa ja toivon että se olisi ihan terveellinen päätös.

      Poista
  5. Maksa on hyvää syön sitä joka päivä.

    VastaaPoista